Как смятате, занимавали ли са се древните хора с животновъдство и растениевъдство? Съвместно изследване на археолози и генетици даде отговор на този въпрос, отнасящ се конкретно за живота в Африка – и то на юг от Сахара, пише изданието ferra.ru.

Знаете ли, че Пирогов е бил фермер?

Учени от няколко института в Северна Америка, Европа и Африка анализираха древна ДНК от скелетите на 41 души, които са били съхранявани в Националните музеи на Кения и Танзания, а също така в Националния музей „Ливингстън“ в Замбия.

Така те са успели да определят с производството на какви хранителни продуктите са се занимавали те. Първите форми на производство е било отглеждането на едър рогат добитък, кози и овце. Постепенно то се е разпространило почти из цяла Африка.

Както се оказало, първите скотовъдци са се появили в северната част на Кения преди около 5 000 години. Те са се придвижили до Кения и Танзания,  а преди 3500 – 4500 години са се смесили с местните жители в Източна Африка.

По-рано корените и сроковете на разпространението на тези популации бяха неизвестни. Някои изследователи предполагаха, че домашни са се разпространили сами, без участието на преселване на хора.