В Китай са били убити 916 000 свине след установяването на около 100 огнища на африканска чума в страната. Това съобщиха от Министерство на земеделието. Болестта продължава да се разпространява в нови региони и да засяга големи ферми, пише IDK.ru, цитиран от kazakh-zerno.kz. 

Експерт: Във всяка ловна дружинка има пробовземач

След първия случай на зараза през август болестта е достигнала до 24 провинции и региона, което разклати сериозно най-големия в света пазар на свинско месо и свързаните с него отрасли. 

Африканската чума по свинете (АЧС) не вреди на хората, но е смъртоносна за свинете, ваксини или лекарства за нея няма. 

Редките анонси на китайското Министерство на земеделието за мащабите на изтребване провокираха реакция от страна на другите пазари в световен план. Така миналия месец президентът на Тайван Цай Инвен призова Пекин „да не крие“ информация за болестта, след като мъртва свиня бе открита на плажа на тайванския остров Кинмен, който се намира на около 10 км от китайския крайбрежен град Сямин. Впоследствие бе установено, че животното носи вируса АЧС.  

Китай винаги е следвал принципите за „съвременност, откритост и прозрачност“ при оповестяването на случаи на заболяване, отбеляза на свой ред официален представител на китайското аграрно министерство. 

По думите на Пан Ченджун, старши анализатор в Rabobank, в допълнение към свинете, унищожени в заразените ферми, много други животни са били убити от фермери, стремящи се да излязат от отрасъла поради влиянието на болестта върху цените и търговията. 

Цените в някои части на Китай в продължение на няколко месеца са били на нерентабилно ниво след въвеждането на ограниченията върху транспортирането на животните след установяването на нови огнища на АЧС. 

По думите на Пан поголовието от свине в Китай може да намалее с 20% до края на 2019 г. 

Влиянието на чумата по свинете се разпространи и върху пазара на фуражи. Китайските фючърси на соев шрот паднаха с почти 3% в понеделник след поредния случай на заразена ферма, за която бе съобщено в събота.