Китай  възнамерява да инвестира в система за напояване на земеделски земи в България.

Това стана ясно по време на срещата на заместник-министъра на земеделието и храните Цветан Димитров с представители на държавната китайска компания „Тянджин агробизнес къмпани”, съобщиха от Земеделското министерство.

От компанията също информираха, че имат конкретни намерения да изградят фабрика у нас за преработка на отпадни съставки от производството на млечни продукти, които да се изнасят за Китай под формата на сушени деривати.

Пo време на срещата зам.-министър Димитров запозна гостите с промоционалната програма за популяризиране на български вина в Китай на стойност около 3 млн. евро. Той допълни, че тези програми се реализират с помощта на Националната лозаро-винарска камара. Благодарение на конструктивните контакти между отговорните институции и бизнеса, износът на бутилирани вина от България към Китай се увеличава от 134 тона през 2009 г., до 380 тона за периода януари-ноември 2012 г.

Очаква се през месец март в България да пристигнат китайски експерти от Държавната администрация по собствеността и инвестициите.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!