Интересът към етерично-маслените култури, които се отглеждат в България идва от страни като Франция, Германия, Полша, Китай и Америка, като основната им употреба и приложение са в сектора на медицината и козметиката. Пред Фермер.БГ Зара Клисурова, производител и председател на Националния клонов съюз на производителите на етерично-маслени, маслодайни и енергийни култури в България съобщи, че тази година се наблюдава засилен интерес на инвеститори от Китай и от Кувейт. 

 


„Инвестициите са насочени в готовото производство, в закупуването на розоварна и готови насаждения. Наблюдава се борба между държавите, които искат да инвестират у нас, обясни Клисурова и допълни, че България е поставила условие към инвеститорите от Кувейт, които притежават 15% от голяма световна козметична фирма да се установи определен пазар на етерично-маслените култури. Очаква се да има резултат до месец август, когато приключва производствената година“.

 
Производството на етерично-маслените култури в България заема значимо място, както в страната, така и в световен мащаб, категорична е Клисурова.
 
Освен традиционните култури като маслодайна роза и лавандула, постепенно започва да се увеличава и производството на мента: „На трето място в производството на етерично-маслените култури у нас беше ментовата култура, но към момента декарите с тези насаждения не са много, обясни Клисурова. Като основна причина за това тя посочи сриването на пазара за суха мента с Германия, където ежегодно се консумира ментов чай. Наблюдава се обаче тенденция към стабилизиране на цените на ментата и възвръщане на производството в България“, посочи Зара Клисурова.
 
Интерес в момента се наблюдава и към други култури като салвия, хизоп, бял риган, мащерка, градинската и лимонена мащерка, маточина /масла и вода от маточина/. Интерес има и към лайката официналис и най-вече към нейното масло а също и към гераниевото масло (здравецовото масло), които намират широко приложение.
 
Във връзка с търсенето и добрите оферти за изкупуването н етерични масла, в някои региони в страната през есента ще се правят пробни полета с тези култури, сподели Зара Клисурова и допълни, че такива насаждения са планувани да се създадат във Варненски, Карловки и Ямболски регион. Догодина ще се направи и пробна жътва на тези етерично-маслени насаждения и ще се договарят цени, тъй като се наблюдава засилен интерес към изброените етерино-маслени култури, каза още Клисуова.
 
 
© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!