Пшеницата в Добруджанския регион се купува от търговците на цени от 290 лева за тон. Има и предложения за 300-305 лева за тон, но те се отнасят за пшеница с изключително добри качества, която на практика в момента не се търси. За сравнение през миналата година цената беше 450 лева за тон. Изкупните цени на пшеницата в момента са драстично ниски, заяви председателят на Добруджански съюз на зърнопроизводителите Кирил Жендов, цитиран от Добруджанска трибуна.



Ниските изкупни цени на пшеницата са причина за трудната ситуация при земеделците. При покриване на направените разходи, ще се окаже, че всички сме на нулата, коментира още арендаторът. В същото време разходите си вървят, тъй като трябва да започнем новата сеитба. Преди две години имаше двойно увеличение на използваните торове. При настоящата изкупна цена на зърното, няма как да успеем да компенсираме това увеличение, обясни той.

Най-вероятно по-ниската изкупна цена на пшеницата ще окаже влияние и при определяне размера на рентите в края на година. Дали ще има намаление и какво ще бъде то обаче не може да се каже още от сега. Трябва да изчакаме да приключи жътвата на царевица и слънчоглед и едва тогава ще могат да се направят точни сметки. При евентуално намаление в размера на рентите, то едва ли ще бъде повече от 20-30 %, прогнозира Кирил Жендов.

Отчетеният среден добив на пшеница за Добричка област през тази година е 489 кг/дка. Стопаните са прибрали общо 578 814 тона пшеница от ожънатите в региона 1 183 640 дка с хлебно зърно, сочи справката на Областна дирекция “Земеделие”.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!