Института по керамично и пътно машиностроене в Дебелец разработи иновативни керамични кошери, които осигуряват стерилна среда за пчелите и предотвратяват масовата смъртност, която в момента е налегнал насекомите по целия свят.

„Идеята е да се създаде обезопасена от микробиологично влияние среда чрез керамични плочки с определени характеристики. С тях се правят и самите кошери. Така се постига изолация от околната среда, включително и от химикалите, с които се пръска и се предполага, че са причина за масовото измиране”, разказа инж. Марко Ангелов, който работи в института в Дебелец още от самото му създаване преди 50 години и е участвал в разработката на керамичния кошер.

Идеята му хрумва, след като преценява факта, че множество археологически открития потвърждават, че семена, съхранявани в керамични съдове, стоят запазени с векове. Така са направени и съответните проби на суровината за керамичните плочки за кошерите и са подбрани специфични параметри, предпазващи и от микровълни, които също влияят на метаболизма на пчелите.

Новите кошери ще помогнат да се противодейства на огромната смъртност на пчелите, която се превръща в световен проблем и за земеделието.

източник: в-к Борба
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!