От традиционен производител на плодове и зеленчуци, България се превръща в основен вносител на земеделската продукция от Турция, Гърция и Македония, с тревожност отчетоха от Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция /БАПОП/ и Съюз на градинарите в България на съвместна пресконференция. Производството ни е намаляло драстично в последните 3-5 години, износът ни също, казаха стопаните.

Браншовиците алармираха, че вносът надвишава износa и предоставиха статистика, според която през 2009 г. у нас са внесени 191 000 тона пресни зеленчуци, като 42% от тях са били домати. Това е с 15% повече спрямо 2008 г., като количествата са най-вече от Турция и Македония, а в последно време внасяме от Йордания, отчете изпълнителния директор на БАПОП Пламен Димитров. През 1998 г. в България са произведени 1 480 852 тона зеленчуци, а сега количеството е около  850 000 хил. тона.

Производителите на плодове и зеленчуци отправиха апел към правителството да подходи с ангажираност към техния отрасъл, тъй като този вид производство у нас е почти ликвидирано. Основен проблем се явява и сивата икономика, която според браншовиците има апокалиптични размери. Зеленчукопроизводителите смятат още, че се намират в неравностойно отношение относно субсидиите сравнявайки разходите си с тези на животновъдите и зърнопроизводителите.

Секторът е започнал преговори с МЗХ и по отношение на следващия програмен период на ПРСР 2014-2020 г., съобщи председателят на Съюза на градинарите Слави Трфонов. Производителите искат 100 млн лв. гарантиран ресурс. По  думите на Трифонов трябва да има повече финансов ресурс по мерките за производителите на плодове и зеленчуци и да има равнопоставеност относно проектите на зърнопроизводителите за закупуване на машини и тези за развитието на зеленчукопроизводството.


„Оказа се, че могат да се купят толкова комбайни, колкото да се ожънат 4 Българии, а няма за зеленчукопроизводителите гарантирани бюджети“,  добави Пламен Сапунджиев, председател на Асоциацията на оранжерийна продукция.

Тревожна е и подадената информация от асоциациите, че едва 1% от всички проекти внесени по мярка 212 от ПРСР са за инвестиции с производството и развитието на сектор „плодове и зеленчуци“. Според Трфонов, единственото което в последните 15 г. е помогнало в малък мащаб на техния сектор е програма САПАРД. Тя обаче вече не функционира, а освен това няма национална програма за подпомагане, освен за малини.

 

© 2011 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!