Заразният нодуларен дерматит се очакваше да навлезе в страната ни и още миналата година – преди осем месеца ветеринарните власти наложиха карантинни мерки в пограничните райони заради заболяването, което върлуваше в Гърция и Турция. Очакванията бяха, че болестта ще се принесе именно в областите Смолян, Кърджали, Благоевград. 
 
Интересното обаче беше, че първото огнище на Заразния нодуларен дерматит изби много по-навътре в страната, а именно в региона на Димитровград, Хасковска област. Поради тази причина животновъди не изключват умишлено заразяване с нодуларен дерматит:  
 
„Вижте къде изби първо дерматитът – той не изби в пограничните райони, където се очакваше, при положение, че идва от Гърция. Той изби във вътрешността на страната – Хасковско. Съвсем условно казано, това може и да е умишлено“, коментира на пресконференция Симеон Караколев, председател на Асоциацията на българските млчени овце. 
 
Караколев не изключи възможността заболяването да е пренесено и от бежанците: „Съвсем условно го казвам, но това е болест, която може да е преносима от мигрантите – нодуларният дерматит се разпространява перманентно в Ирак, Сирия, Иран, Турция. За разлика от Гърция и България, Турция, която не е член на ЕС, не унищожава стадата, където има болни животни – там се въвеждат ограничения на регионално ниво, ваксинират се само заразени животни и т.н., докато при нас мерките са поголовни заради директивите на ЕС“, посочи Караколев. 
 
Близо 900 са официално регистрираните огнища на Нодуларен дерматити в Турция, над 100 са тези в Гърция.