Независимо от типа ферма и къде е разположена тя, спазването на протокол за биобезопасност се нуждае от подобрение в цял свят. По време на пламване на огнища на болести бдителността се повишава, но след това тя отново се връща към изходна позиция, когато нещата се правят през пръсти, информира pigprogress.net.

Порода в беда: Източнобалканската свиня е пред изчезване

Според д-р Манон Расикот, ветеринарен епидемиолог в Канадската агенция за инспекция на хранителните продукти, спазването на хигиена в животновъдните стопанства е сложно.

В известна степен спазването на изискванията се повишава за сметка на провеждането на редовни вътрешностопанствени тренинги, когато се изнася и информация, получена например чрез поставени камери за видеонаблюдение. В реалността обаче този способ е неефективен, тъй като мениджърът на фермата не е способен да следи всички кадри на записите.

Доста по-разумно решение е да се предоставят адекватни ресурси за спазване на хигиената – например дезинфекциращо средство за ръце, както и съвременни устройства с функция за напомняне. Така канадски учени тестваха използването на инструменти за моментална обратна връзка. Става дума за системата RFID, която се използва за мониторинг на медицински работници в канадските болници, проследяване, миене на ръце и т.н.

RFID-датчици се поставят в личните обувки на служителите, които предварително са се съгласили да ги носят във фермата по време на смяна. Направен е експеримент, в рамките на който работниците са носили обувки с датчици в рамките на две седмици. Интегриран бил и дозатор за миене на ръце.

Схемата на работа е следната. Ако личните обувки са били използвани в „чиста зона“ на входа в краварника, датчикът изпраща звуков сигнал, предупреждавайки за нарушаване на биобезопасността.

Аналогично, ако дозаторът с дезинфекциращо средство за ръце не се използва, системата изпраща друго съобщение.

Размишлявайки върху резултатите от теста, д-р Расикот казва: изследванията показват, че служителите трябва да получават обратна връзка относно поведението си във фермата. Така се избягват доста нарушения.