Във Великобритания на производителите на рапица настоятелно им препоръчват да проверяват маслодайната култура за дефицит на бор, тъй като това хранително вещество често „се забравя“, а не бива, съобщава изданието farminguk.com.

Фермер: Засега няма да преораваме пшеницата

Макар все повече земеделци да осъзнават важността на бора за прибирането на по-висока реколта, експерти подчертават, че през сезона фермерите предпочитат „да забравят“ за този тор с надеждата да намалят разходите. Подобна икономия обаче се обръща срещу производителите.

Борът е особено важен за формирането и жизнеспособността на цветния прашец, което директно влияе върху реколтата от всички цъфтящи култури, каквато е и рапицата, казва агрономът Натали Ууд. За нея е удивително, че хората знаят колко е важно да се използват хранителните микроелементи, но пропускат бора, въпреки наличието на високо ниво на дефицит на бор в почвите на Великобритания.

Какви са симптомите на дефицит на бор? Включват изоставане в растежа, деформация на новите листа, а старите листа придобиват червеникаво-лилава окраска. При дефицит на бор растенията образуват малко количество семенници и семена. През есента в сърцевината на корените се образува пустота.

Някои фермери се плашат от потенциалната токсичност на бора, казва Ууд.

Трябва да имаме предвид тази възможност, но токсичност на бора възниква само при много голямо приложение. За да провокирате такъв проблем, ще ви трябват няколко килограма. В съвременните течни листни торове се използват грамове, уточнява тя.