Производството на калифорнийски червеи е трудоемко, но си заслужава, категоричен е 26-годишният Божидар Георгиев от Плевен. Той е завършил е Стопанската академия в Свищов, специалност „Аграрна икономика”. От няколко години отглежда калифорнийски червеи в плевенското село Новачене. Преди година започнал работа по проект по мярка 112 - „Млад фермер”.

 

- Божидаре, защо реши да се занимаваш със селско стопанство и то точно с отглеждането на калифорнийски червеи?
- Главно, защото видях, че има смисъл, че има бъдеще в биорастениевъдството. И не по-маловажната причина е икономическата рентабилност на такова производство.
С отглеждането на калифорнийски червеи се занимавам от почти 3 години, от месец март миналата година съм регистриран земеделски производител. Реших да се регистрирам, защото има добри възможности по линия на Програмата за развитие на селските райони за подпомагане на селскостопански дейности.
За калифорнийските червеи бях чел много специализирана литература и реших да опитам. Започнах с 20 кв.м, сега имам почти 250 кв.м. До края на юли очаквам вече да са над 300 квадрата.


- С какво ти помогна в работата мярка „Млад фермер”?
- По мярка „Млад фермер” успях да си купя необходимата за производството на калифорнийски червеи техника, което значително улесни работата ми. Купих машини за хранене, вибросито за торта. Преди това хранех на ръка, возех с каручки и ръчни колички, с машината всичко става много по-лесно и бързо.


- Притесняват ли те изискванията по мярката и ще успееш ли да ги изпълниш?
- Няма какво да ме притеснява. Страшно е само ако не си решил да се занимаваш с това, за което кандидатстваш по която и да е мярка от Програмата за развитие на селските райони. Ако си решил, че програмата е само средство за финансово облагодетелстване, тогава има сериозен риск – стъпваш накриво, допускаш грешка.
Аз съм решил отглеждането на калифорнийски червеи да е моят бизнес и с това да си изкарвам хляба. Затова не ме притесняват по никакъв начин изискванията по мярката „Млад фермер” – отговарям на всички условия, изпълнявам си стриктно бизнес плана и имам амбиция да се развивам в бъдеще в това производство.
В бизнес плана съм заложил разширяване на стопанството до 660 кв.м за три години. Смятам, че ще мога да постигна заложеното в плана, макар че по мярката има възможност и за предоговаряне за удължаване на времето за изпълнение на бизнес плана до 5 години.


- На какъв терен отглеждаш червеите?
- Имам собствена земя от 1 декар в село Новачене и на този терен работя основно. Направил съм леглата така, че да има разстояние между тях, за да мога да минавам с машината между тях. Затова съм купил още 1 декар съседен двор и смятам, че това място ще е достатъчно да развия напълно дейността си.


- Не е ли много трудоемко производството на калифорнийски червеи и как един млад човек решава да се занимава с това?
- Трудоемка е работата, това е факт. Особено без техника. До миналата година ходех на работа и имах по три свободни дни в седмицата, в които буквално се разкъсваш между Стопанската академия, където учех, и стопанството за калифорнийски червеи. Много съм благодарен на брат ми, който от самото начало ми помага и работим заедно. Ако нямаш помощ, ако нямаш подкрепа когато започваш някаква дейност, е много трудно.


- Разкажи все пак за началото – откъде научи за калифорнийските червеи?
- Не беше лесно. Събирах информация – от книги и от интернет.

Истината, обаче, е, че всичко се научава едва когато започнеш да се занимаваш с дадено производство. Само в практиката научаваш кое как се отразява на червеите и как най-правилно да ги отглеждаш. В литературата, например, има описани различни методи за измерване на влажността на торта с уреди, но в практиката се научих да преценявам точно дори без уреди.


- Има ли интерес към калифорнийските червеи? Ти имаш ли пазар?
- Има много голям интерес, пазарът все още е добър. Но всичко зависи от това какво предлагаш, тоест зависи от производителя – как работи, какви са амбициите му, какво иска да постигне.
Работя с рибарските магазини в Плевен – това е сериозен пазар, особено когато си конкурентоспособен. Има колеги, които предлагат червеите на много високи цени, което ми позволява да реализирам продукцията си на конкурентни цени.


- Каква е цената на червеите и на торта?
- Цената на квадратен метър на едро за червеите варира от 40 до 60 лева и зависи от популацията. Колкото по-добра е популацията, толкова по-висока е цената.
Цената на торта зависи от показателите от изследванията. Всеки, който използва тор, минава през лаборатория, където се определя качеството й. Най-често торта се изследва в София, имаме лаборатория и в Плевен, но цената е на базата на качеството – от 150 до 250 лева за кубик. Имам информация, че в чужбина цената е от порядъка на 400-500 евро за кубик.


- Ти търсил ли си външни пазари?
- Засега не. По-голямата част от торта я използвам в производството на червеите, необходима ми е да разделям леглата. Пък и когато продавам червеите, с тях отива и почти половината от торта. Ако искаш да продаваш тор, трябва да можеш да предложиш на пазара сериозно количество – да имаш на склад поне 100 кубика готова тор, а аз не съм стигнал до този етап.


- Божидаре, оптимист ли си за бъдещето в контекста на новия програмен период и бъдещата ОСП до 2020 година?
- Оптимист съм. Все още не са окончателно решени параметрите на ОСП за следващия програмен период, но имам информация, че мерките ще бъдат запазени.

Предполагам, че ще бъдат завишени изискванията по всяка от мерките на ПРСР, включително и по мярка „Млад фермер”, но пък се очаква финансовото подпомагане да бъде също завишено. Говорил съм с експерти и се очаква да бъдат завишени икономическите единици за кандидатстване по мярката, но за одобрените проекти финансирането ще е по-голямо.
Аз продължавам да работя по вече подписаните в договора ми параметри до финализирането на дейностите, заложени в бизнес плана ми. Засега не съм обмислял дали и по коя мярка ще кандидатствам в бъдеще, но определено мярка 121 е много добра. Много от хората, които са реализирали проекти по мярка 112, след това се възползват и от възможностите на мярка 121 за модернизиране на стопанствата си.

 

Интервю на Ваня Кюрчева, Фермер.БГ

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!