Българо-румънска работна група обменя опит и знания в сектор „Овощарство“. В обединението участват и представители на Съюза на дунавските овощари (СДО), научи Фермер.БГ.
 
 
През тази година работната група ще дискутира различни „болни“ теми в сектора, като ще се опита да намери решение за повечето от тях, или поне обмяната на опит и справянето с предизвикателствата, да покажат правилния път към успеха.
 
Една от основните теми на общата работа ще бъдат разговорите за един от недостатъците на ракетния способ.
 
„Това е забраната за стрелба към границата на териториите, разположени в 7 км зони на юг и север от река Дунав. Друга важна дискусия са екологичните и биологични практики в овощарството, както и иновативните практики в сектора“, коментира за Фермер.БГ Димитър Рачев, член на УС на съюза.
 
Работната група ще цели подобряване на ефективното използване на природното наследство и ресурси, с цел да се повиши устойчивото управление на екосистемите от трансграничния регион. 
 
„Участието ни в тази група за трансгранично сътрудничество, ще ни даде възможност за обмяна на мнения с колегите отсреща по най-различни теми. Заедно с това осъществихме контакти с университет в Букурещ. Там искаме да изпратим нашите двама агрономи за обмяна на опит, както и да минат курс на обучение при румънските преподаватели“, допълни Рачев.
 
Това не е първото обучение на агрономите в друга държава. Поради големия брой градушки през 2017 г. от съюзът изпратиха своите агрономи - Татяна Трифонова и Йордан Кръстев в Сърбия. Там младите експерти се запознаха с местна иновация. 
 
„Основното, което видяхме е една система против градушки. Това е технология на отглеждане, която е съвсем различна от това, което е в България. Причината за това е, че е доста скъпа. Иновациите, които се внасят в Сърбия са с подкрепата на държавата, така и на Европейския съюз“, обясни тогава Татяна Трифонова за Фермер.БГ. 
 
Освен агрономите на Съюза на дунавските овощари, работната група ще осигури стаж и работа на студенти от земеделски университети в Румъния. Целта отново е да се насърчи интегрирането на трансграничния регион по отношение на заетостта и мобилността на работната сила.