След биоземеделието има второ ниво на контрол на сертифициране, при което се покриват много повече изисквания. Продуктите, отгледани при биодинамичното земеделие, имат специални сертификати от фирмата Demeter, общи за цяла Европа, обясни експертът Рене Бекер за Радио „София“.
 
Наскоро французинът беше у нас, за да консултира първия български колеж за биодинамично земеделие в Дряново. „На този етап в България има много малко сертифицирани биодинамични ферми. Контролът е много сериозен, изискванията – по-високи, а продуктите – наистина био,“ обяснява Бекер. 
 
Самият той е роден в Париж, но през 70-те години заживява в провинцията. Започва да учи и да посещава курсове по биодинамика на земеделието. Купува голяма ферма от 100 хектара, в която отглежда крави, овце, кози, пчели, зеленчуци, овошки, зърнени култури. Днес продава  продукти, като хляб, сирене, масло, мляко и мед, директно на пазара. 
 
 
По думите му биодинамичното земеделие става все по-популярно във Франция, и то покрай виното. Допреди няколко години качеството на лозята се влошило и започнали да се използват повече химикали. „Чрез биодинамичното земеделие виното ферментира много лесно и естествено и има по-добър вкус“, твърди консултантът.
 
По думите му в момента в родината му има 300 биодинамични сертифицирани лозя и винарни. Тези, които са само био, са двойно повече. Все повече са биодинамичните ферми и в страни като Германия и Швейцария. 
 
„В биодинамичното земеделие се търси качеството, а не количеството. Но тъй като се получава по-хубаво вино с по-добър вкус, то се продава по-скъпо и така биодинамичното земеделие става и икономически изгодно,“ убеден е Бекер.
 
При биодинамичното земеделие са нужни най-малко две години, за да може теренът да бъде изчистен. Следва нов анализ, за да се докаже дали има остатъчни изкуствени продукти. „Може да се наложи да се чака още. Но хубавото е, че това не спира младите,“ радва се французинът.