Вечно актуалната тема в земеделието – борбата с вредителите, е представена във видео от семинар на Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ) и Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) – Перник.

Отрицателната тенденция продължава: Масов отказ от пчеларство!

Новостите в прилагането на интегрираното управление на вредителите са представени от Галина Павлова, началник на отдел „Растителна защита и фитосанитарен контрол“ към ОДБХ – Перники. Презентират се и последните тенденции във фитосанитарния контрол при земеделските култури.

Експертът запова лекцията с цитата „Вредителите и болестите нямат паспорти и те не са подвластни на имиграционни правила“, като припомня, че пандемичната 2020-а година всъщност бе обявена от ООН за година на растителното здраве. А то е съществено важно за самото човешко здраве. Земеделците пък много добре знаят каква е цената на загубите при провалена битка с вредителите. 

Именно затова експертът припомня основни важни моменти от областта на контрола при фитосанитарното състояние, като представя на земеделците и новостите в тази насока. В лекцията подробно са разгледани приоритетните вредители – карантинни вредители от значение за Европейския съюз и е представена битката с тях.