Близо 75 000 са пчелните семейства в Добричка област. В част от пчелините вече няма пчели, а в други започва разпродажба.

Системата за оповестяване - грешка след грешка

Оказва се, че пчеларството не е атрактивно за стопаните, сигнализираха от сдружение „Пчела Добрич 1946“. От отглеждането на пчели се отказват както млади пчелари, така и утвърдени производители, превърнали хобито си в сериозен бизнес. 

Само преди 2 години по данни на ОД „Земеделие“ в Добричка област са се отглеждали 88 858 пчелни семейства. От тогава до сега са отпаднали над 13 000 кошера. Причините за отлива от сектора са много и са натрупани през годините, категорични са пчеларите. Сред тях са масовите отравяния при третиране на полски култури и овощни градини, ниските изкупни цени на меда, вносът на евтин продукт от различни континенти и държави, недостатъчното субсидиране. 

През тази пролет стопани от Добруджа установиха, че кошерите им са празни. От сдружение „Пчела Добрич 1946“ алармираха преди повече от месец, че имат загуби от 50% - 80%, дори 100%. Така на практика най-медоносният регион в страната, в който се добиват 20% от цялото производство на мед у нас, няма да произведе очакваното количество.

Нещо повече – заради високата смъртност и изчезналите пчели стопаните ще загубят и подпомагане. Ако регистрират промяната в броя на пчелните семейства, това автоматично ще доведе до по-ниски субсидии. В същото време възстановяването на един пчелин след загубите от 2021 г. ще отнеме най-малко 3 години, изчислява Галин Георгиев, председател на сдружението. Така на практика загубите са тройни – нито продукция, нито подпомагане, а само разходи за възстановяване на пчелните семейства. Само закупуването на отводки е в състояние да откаже мнозина, тъй като за 100 пчелни семейства са нужни най-малко 10 000 лв., посочва Галин Георгиев. 

Дори повишаващата се цена на меда не може да компенсира пчеларите. В момента медът се изкупува на едро по 4,20 - 4,50 лв./кг, докато година по-рано едва достигна 3,20 – 3,60 лв./кг. Дори в най-добрия случай при успешно презимуване на пчелите и добив средно по 20 кг мед от пчелно семейство, пчеларят ще изкара най-много по 90 лв. на кошер. На практика сумата не покрива инвестициите, особено ако трябва да се възстановят загубите от смъртността в пчелина.

Пчеларите от Добруджа не са единствените с проблеми. Сигнали за изчезнали пчели бяха подадени от цялата страна в социалните мрежи. Стопаните посочват, че дори не може да се установи и изследва конкретния проблем, тъй като на практика пчели няма. Това стана повод БАБХ да започне масови проверки.