Тази година началото на кампанията по директните плащания някак не се разбра кога започна. 
 
 
От една страна министър Порожанов лично обяви пред Фермер.БГ, че на 11 март вече могат да се подават заявления, а преди две седмици до нас стигнаха сигнали от стопани, които алармираха, че все още не могат да подадат заявленията си
 
58,4 процента от отговорилите 519 читатели на специална анкета на Фермер.БГ Имате ли затруднения при подаването на заявления за Кампания 2019 за директните плащания? са отговорили до момента, че общинските служби по земеделие още не приемат заявленията. 
 
За 14,45 процента заявленията и регистрациите са тежка бюрократична мъка и на тях това им пречи на работата, а и губи време. 9,25% са заявили, че нямат информация за кампанията, а други 7,32 на сто почват, че подават документи по-късно от обявените дати за начало на кампанията. 
 
4 на сто от участвалите в анкетата посочват, че са подали заявленията си без проблем, а близо 3 процента са посочили, че не са срещнали проблеми. 
 
Реално министерството стартира на 23 март информационните си срещи със земеделските производители за разясняване на новостите от кампанията. От графика остават още три срещи - в Стара Загора, Благоевград и Бургас.