Производството на пшеница в Русия тази година се оценява на 110,2 млн. тона, съобщи руският аналитичен център „СовЕкон“.
 
 
Изследователите се позоваха на собствени експертни оценки, според които 2018 г. е втората най-добра през последните десет година. Прибраната реколта отстъпва единствено на рекордната 2017 г., когато руските фермери произведоха 135,4 млн. тона жито. 
 
Прогнозата на Министерството на селското стопанство на Русия е, че както през тази година, така и през следващата страната ще добие по 110 млн. тона пшеница. 
 
Експертите на „СовЕкон“ се позовават на данните за увеличение на площите, засети с есенници. В модела на тяхната прогноза са заложени средно добри метеорологични условия през декември и първото полугодие на 2019 г.
 
 
Наблюденията показват, че посевите в Русия посрещат зимата в състояние, което е по-добро от средното. Голяма заслуга за това имат дъждовете, които валяха през октомври и ноември в много от дърнодобивните региони.
 
Всичко това означава, че има добри изгледи за добра реколта догодина. Ако през следващите седмици не настъпят климатични аномалии, оптимистичните прогнози за добивите от пшеница в Русия ще се отразят на международния пазар на зърно в края на март 2019 г., като ще натиснат котировките надолу.
 
От друга страна обаче по същото време се очаква темпът на руския износ по това време на годината да спадне, а това на свой ред може значително да повиши цените на пшеницата на световните борси.