Наблюдатели на зърнения пазар от няколко месеца гадаят дали Москва ще въведе някакви ограничения върху износа на пшеница и други зърнени култури. 
 
 
Федералното Министерство на селското стопанство излезе с няколко съобщения, които хвърлят повече светлина по въпроса. Преди всичко ведомството смята да ожесточи контрола върху качеството на зърното за износ. Основният мотив е, че това е свързано с високите изисквания на някои от страните вносителки, стана ясно от коментар на руския аналитичен център „СовЕкон“.
 
Министерството се е отказало да създава нов съюз на износителите на зърно, като е заявило готовност да продължи да работи със съществуващата Национална асоциация на експортьорите на селскостопанска продукция.
 
Нейните членове са главно транснационални корпорации. По информация на Ройтерс зам.-министър Оксана Лут очаква в този съюз да влязат и други „големи играчи на експортния пазар“. 
 
 
Участници в зърнения бизнес се опасяваха, че ако бъде създаден още един съюз, държавата може да въведе регулаторен режим за износа чрез разпределение на квоти за търговците. Министерството обаче вече официално опроверга тези очаквания.
 
Контролът върху качеството на зърното обаче ще се ожесточи и в това отношение властите не мислят да отстъпват.
 
Министърът на селското стопанство на Русия Дмитрий Патрушев заяви пред колегиума на Федералната служба по ветеринарен и фитосанитарен контрол, че през тази година тя трябва да фокусира работата си върху засилването на контрола на качеството на зърното и на продуктите от преработката му – включително и при износ. Специално внимание при това ще бъде обърнато на въвеждането на единна система за проследяване на партидите.
 
 
По-рано федералната служба обмисляше въвеждането на лицензионен режим за износа на зърно за някои страни във връзка с повишените изисквания на купувачите.
 
От началото на маркетинговата година до средата на март Русия е изнесла общо 35,4 млн. тона зърно, като количеството в общи линии повтаря миналогодишното. 
 
Анализаторите от „СовЕкон“ прогнозират, че за целия сезон зърненият експорт на страната ще бъде 44,8 млн. тона, като 35,9 млн. тона от тях ще са пшеница. Официалната прогноза на руското министерство е за общ износ на 42 млн. тона, от които 36-37 млн. тона – пшеница.
 
Наблюдателите обобщават, че този експорт все повече привлича вниманието на чиновниците. Инициативите за увеличаване на контрола върху качеството може да доведат до допълнителни разходи за участниците на пазара и до повишаване на неговата непредсказуемост.