Повече от шест пъти са се „смалили” площите с рапица в Добричка област през тази есен.

Рапицата страда на полето

Миналата година стопаните от Добруджа заложиха 189 000 дка с маслодайната култура, а сега – едва 29 000 дка. Природните аномалии направиха невъзможно оцеляването на рапицата през последните години и повечето от фермерите избраха сега да не рискуват. Но не съвсем!

Първата стъпка към успешното отглеждане на рапица е да избереш точния момент кога да сееш, обясни Нели Стоянова, председател на Земеделска кооперация (ЗК) „Възраждане” в село Паскалево, Добричка област.

Масово това се прави след прибиране на пшеницата и наблюденията на количествата дъждове през юли и август, тъй като сеитбата започва втората половина на месеца. Според Нели Стоянова дотук добре, но има и още важни стъпки

„Ако си решил да сееш рапица, подготовката на площите трябва да върви успоредно с жътвата на пшеница, а не след това. Ние правим обработките още по време на жътвата през юли. Кампанията си върви, а полетата, определени за рапица вече започват да се обработват. Става по-добре, имаш възможност да се влагозапасиш и да постигнеш посев с минимална влага”, казва производителката.

По думите й, това се учи най-вече с опита. Оказва се, че добивът се формира още преди сеитбата.

В момента площите от 1300 дка с рапица на земеделската кооперация изглеждат много добре. Продължителното затопляне обаче не се отразява добре върху културата, особено в следобедните часове и това видимо си личи.

Приключила е и сеитбата на 3800 дка с пшеница. Нели Стоянова решава това да се случи след прибиране на царевицата. Фактор за това решение отново е топлото време и възможността за масова поява и развитие на мухи и цикади. 

„Ако спазиш агрономическите срокове и стандартно започнеш жътвата след 25 септември, има доста дълъг период, в който неприятелите да се развиват. Така мухите и цикадите нападат поникналите посеви”, обясни Нели Стоянова.

Тя споделя тазгодишния опит. Кооперацията нарочно закъсняла с есенната сеитба. 

„Имахме само 700 дка ранни пшеници. Само при тях се наложи пръскането срещу мухи и цикади. В момента няма нужда и от третиране с фунгициди”, подчерта Нели Стоянова.