Очакванията на метеоролозите за застудяване с два дъждовни дни през следващата седмица няма да помогнат на земеделските култури.

Мариела Йорданова: Ситуацията на полето е твърде необичайна

Валежите в последните дни на октомври ще бъдат оскъдни, без стопанско значение, прогнозира Дукена Жолева, агрометеоролог в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

„През повечето дни от следващия период агрометеорологичните условия ще се определят от сухо и топло за сезона време, което ще доведе до задълбочаване дефицита на влага при есенните посеви“, отбелязва специалистът.

В по-голямата част от страната, особено на места в Северозападна България - около Кнежа и Бъзовец, в Софийското поле - агростанция Лозен, и Горнотракийската низина - агростанциите Пловдив, Пазарджик и Сливен, почвените влагозапси в 50-сантиметровия слой са оскъдни.

Те са под 45-50% от пределната полска влагоемност (ППВ), а на места са напълно изчерпани. В тези райони дефицитът на влага ще ограничава и задържа развитието на пшеницата, ечемика и зимната рапица.

Прогнозираните превалявания в края на периода ще бъдат без стопанско значение. На места в Дунавската равнина съществува реална опасност за изсъхване на част от покълналите зимни житни култури.

На фона на задълбочилото се засушаване изключения има в крайните южни и югоизточни райони. През първото десетдневие на октомври там паднаха повече валежи - над 25-30 литра/кв. метър.

Това са районите на Сандански, Кърджали, Хасково, Елхово и Бургас. Дългоочакваните дъждове там подобриха условията за сеитбата и протичането на началните фази от вегетацията на засетите есенни посеви.

През следващия период в районите, където влагата не е лимитиращ фактор, при пшеницата и ечемика ще се наблюдава поникване и начало на листообразуване.

Част от посевите в южните райони, предимно тези, засети в началото на октомври, ще встъпят във фаза трети лист, показват данни на агростанция Карнобат.

През последната седмица от октомври условията ще бъдат подходящи за освобождаване на площите от късните окопни култури, за прибиране на реколтата от есенно-зимните сортове овошки. Периода е подходящ срок за засаждане на малини и касис.