Памукова листна въшкаПамукова листна въшка (Aphis gossypii)

На открито памуковата листна въшка зимува като ларва от всички възрасти и като безкрила женска в гнездата на мравките и по плевелните растителни видове - овчарска торбичка, слез, джоджен и други, а в култивационните съоръжения се развива по тиквовите култури непрекъснато. На открито първите въшки се установяват още през първата половина на май по дините, тиквичките или краставиците. Те са крилати форми, които се заселват по долната страна на листата. Въшките раждат ларви, които се развиват по долната страна на листата, като ги деформират.

На открито памуковите листни въшки се развиват от май до октомври. Високите температури и ниската влажност на въздуха през лятото се отразяват неблагоприятно върху развитието им, което се забавя, а числеността им намалява. Въшките развиват от 15 до 18 поколения годишно. Отделните поколения се застъпват, което силно увеличава числеността на неприятеля през пролетта и есента. Една въшка ражда през живота си (8-26 дни) до 151 ларви, а за едно денонощие до 33. Въшките се развиват най-добре при средна денонощна температура 19-22°С и висока относителна влажност на въздуха - 70-80%.

Температура над 25°С в под 16°С, както и относителна влажност на въздуха над 85% и под 60% затормозват развитието им.

Обикновена прасковена листна въшка (Myzodes persicae Sulz)

прасковена листна въшкаНа открито обикновената прасковена листна въшка зимува като яйце по прасковата и другите костилкови видове, а в култйвационни съоръжения се развива непрекъснато, като се размножава безполово чрез раждане на ларви. Само при топли зими е възможно да презимува като възрастно и на открито в Южна България. През пролетта от презимувалите яйца по прасковата и други многогодишни култури, където видът презимува, се развиват 2-3 поколения безкрили въшки. След това - обикновено през втората половина на май, се появяват крилати форми „разселителки", които мигрират по зеленчуковите и други култури. По тях до втората половина на септември се развиват 10-12 поколения. През втората половина на септември част от въшките (крилатите полоносещи форми) се връщат по прасковата и другите костилкови видове и раждат мъжки и женски ларви. След копулирането женските снасят няколко яйца, с които видът презимува.

Доматена листна въшка

Доматената листна въшка се размножава само по безполов начин (партеногенетично). Доматената листна въшка зимува като ларва и възрастно насекомо в култивационните съоръжения. От тях през май тя мигрира на открито и напада зеленчуковите култури. През вегетационния период развива много поколения, а през есента мигрира в култивационните съоръжения, където зимува.

Пиперовата листна въшка (Aphis nasturtii Kalt.)

Пиперовата листна въшка презимува на открито като яйце по растението Rhamnus cathartica, а в оранжериите се развива непрекъснато (и през зимните месеци) по пипера и другите зеленчукови култури. От зимувалите яйца през пролетта се излюпват ларви, които се развиват по същото растение и се превръщат в безкрили женски индивиди. По-късно се появяват крилати женски, които разселват вида по пипера, доматите, картофите, тиквичките и по различни плевелни видове, където вредителят се развива до есента с голям брой поколения. През есента въшките се връщат по растението Rhamnus cathartica и там раждат мъжки и женски ларви. След превръщането им във възрастни те копулират и женските снасят яйца, с които видът презимува. В оранжериите и други култйвационни съоръжения пиперовата листна въшка може да се развива непрекъснато по пипера по безполов начин чрез раждане на ларви.

Черната бобова листна въшка Черна бобова листна въшка (Aphis fabae Scop)

Черната бобова листна въшка презимува като яйце на открито по различни многогодишни видове растения, а в култивационни съоръжения може да се развива непрекъснато. Още през май видът се наблюдава по баклата, а по-късно по фасула и салатното цвекло. През вегетацията черната бобова листна въшка развива 5-6 поколения, но високите температури и ниската влажност на въздуха я затормозват твърде силно. Ето защо черната бобова листна въшка вреди изключително много през пролетта (май-юни), когато условията за развитие са най-подходящи.

Люцернова листна въшка (Aphis medicaginis (cracivora) Koch.)

Люцерновата листна въшка презимува като яйце в основата на стъблата на люцерновите растения. Крилатите форми се явяват през май, когато се заселват по баклата, фасула, доматите и някои други зеленчукови култури. По тях въшките се размножават през цялото лято, а през есента крилати форми се връщат по люцерната, където оплодени женски снасят зимните яйца.