В последния работен ден на 2013-та година, Фермер.БГ направи обзор на най-значимите моменти през годината за българския аграрен сектор.

Безспорно това беше една динамична година, през която начело на сектора бяха трима министри; в която се подаваха оставки и се сменяха ръководства, която ще запомним с рекордните добиви и ниските изкупни цени на зърното; политическите решения и гражданските протести срещу отпадането на мораториума за продажба на земеделска земя на чужденци ...

Не на последно място за отбелязване бе и реформирането на Общата селскостопанска политика на ЕС ( ОСП 2014-2020 ), в която България се опита да защити най-важните си приоритети за новия програмен период от седем години.

В края на годината МЗХ и ДФЗ успяха да разплатят по-голямата част от националните доплащания за животни, както и спецфичното подпомагане за сектора. Бяха спасени и 278 млн. евро по ПРСР.



Януари
След многократни обещания, че през месец януари ще бъдат изплатени субсидиите  по СЕПП, в последния ден на месеца тогавашният министър Мирослав Найденов заяви, че няма да има субсидии до края на месеца. Екс-финансовият министър Симеон Дянков беше категоричен, че няма как от републиканския бюджет да бъде извадена „тази колосална сума“ от близо 1 млрд. лева.

На 31 януари започна изплащането на втория транш от схемите за национални доплащания на глава животно.

Февруари
Месец февруари започна с напрежение сред бранша и на 5 февруари Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) взе решение да излезе на протести пред Министерски съвет от 18 до 22 февруари „срещу лъжите и неспазените обещания от страна на управляващите“. Малко по-късно от Асоциацията на земеделските производители в България обявиха, че ще се присъединят към протеста.

Близо 8 хиляди земеделски производители очакваха изплащането на директните плащания за единица площ. На 18 февруари Мирослав Найденов и тогавашния изпълнителен директор на ДФЗ Румен Порожанов дадоха старт на изплащането на евросубсидиите в размер 841 592 000 лева или по 25,63 лева за декар по СЕПП 2012.  Средствата бяха осигурени чрез емитиране на Държавни ценни книжа в обем от 800 млн. лева. Емитирането на ДЦК послужи за  запълване на фискалния резерв след превеждането на директните плащания към земеделските производители.

Заради казуса с изплащането на субсидиите вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков подаде оставка. Една от причините за това е категоричното решение на Дянков да забави плащанията към земеделските производители до месец март. От НАЗ обявиха, че отлагат насрочените протестни действия. Според НАЗ планираният протест е ускорил изплащането на европейските субсидии за единица площ.

Два дни по-късно Кабинетът на ГЕРБ подаде оставка  и се оказа, че земеделските производители успяха да получат европейските си субсидии само ден преди Премиера Бойко Борисов да обяви решението за оставка.



Март
През месец март властта пое Служебното правителство, а начело на МЗХ застана Ректорът на Тракийския университет в Стара Загора проф. Иван Станков, който се обяви в защита на традиционните български производства, както и на сътрудничество с браншовите организации и аграрната наука. Тогавашният зам.-министър Светлана Боянова подаде оставка. Нейното място зае Снежана Благоева, Директор на Дирекция Директни плащания и пазарна подкрепа в МЗХ, а Цветан Димитров запази поста си зам.-министър и в Служебния кабинет. Оставям спокоен сектор с огромен потенциал. Хамбарите са пълни, нямаме задължения към никого, преговорите за бъдещето на Общата селскостопанска политика вървят успешно, заяви екс министърът Мирослав Найденов при официалното посрещане на проф. Иван Станков.

По време на управлението си проф. Станков сформира Научен и бизнес съвет към МЗХ  от експерти, аграрни учени, представители на бизнеса – фермери, браншови организации, който разработи стратегия за развитие на агросектора в България до 2020 година.



Април
В средата на април, след многократни промени в сроковете, ДФЗ изплати субсидиите за качествени плодове и зеленчуци. Схемата за директни плащания за качествени плодове и зеленчуци се прилага за първи път през кампания 2012/2013.

На 22 април се проведе Национален протест в подкрепа на пчеларството. Пчелари, биопроизводители и екозащитници от цялата страна излязоха на протест в София с искане за налагане на мораториум върху три неоникотиноида, които според доклади на Европейската агенция по безопасност на храните оказват ефект върху високата смъртност на пчелите в Европа през последните години. Два дни по-късно от Министерски съвет съобщиха, че Република България ще подкрепи предложението на Европейската комисия за налагане на забрана върху употребата на активните вещества имидаклоприд, тиаметоксам и клотианидин от групата на неоникотиноидите.

В края на месеца станаха ясни и новите правила на НАП за ведомствените бензиностанции от 1 май. От НАП отчетоха притесненията в сектора и премахнаха изискването за свързване на измервателните уреди на ведомствените бензиностанции на земеделските производители с електронната система на НАП. Това изискване беше залегнало в проектозакон за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове и предизвика сериозно негодувание в земеделските среди.



Май
След предсрочните парламентарни избори на 12 май, на власт дойде кабинетът на Пламен Орешарски, а Ректорът на Аграрния университет в Пловдив проф. Димитър Греков оглави Министерството на земеделието и храните.

През май Европейската комисия прие решение за ограничаване на употребата на три пестицида от групата на неоникотиноидите от 1 декември 2013 г.

Юни
В началото на юни министър Димитър Греков спря продажбата и демонтажа на тръби от Напоителни системи ЕАД.

На 7 юни проф. Греков даде заявка да говори с всички браншови организации в аграрния сектор като събра всички тях на среща в МЗХ. Оказва се обаче, че неправителствените организации в агросектора са над 40 и реално това говори за сериозно разединение между секторите на селското стопанство. Тогава Греков посочи, че очаква третият зам.-министър да бъде номиниран от браншовите организации. До консенсус помежду си обаче асоциациите не успяха да стигнат.

За заместници на Греков бяха назначени Бюрхан Абазов от ДПС, Явор Гечев от Коалиция за България и Валентина Маринова, главен секретар на Изпълнителната агенция по горите. Проф. Светла Бъчварова от Коалиция за България застана начело на Парламентарната комисия по земеделие и храни.

На 10 юни ЕК одобри схема за картофопроизводителите за 2013 и 2014 г.

В средата на месеца биопроизводители поискаха отделен бюджет по мярка 121 Модернизация на стопанствата, след като стана ясно, че в Заповедта за прием на проекти по мярка 121 на ПРСР, издадена от Изпълнителния директор на ДФ „Земеделие”, няма заделен специален бюджет за проекти на биопроизводители. Седмица по-късно бяха заделени 2 200 000 евро за биопроизводство.

Юли
През юли бяха сформирани експертни мобилни групи от БАБХ, фитосанитарните власти и Националната агенция по приходите (НАП), които да извършват интензивни проверки на качеството и документацията на  влизащите от Македония, Турция и Гърция плодове и зеленчуци.

В средата на месеца проф. Светла Бъчварова за първи път обеща връщане на акциз за горива през 2014 г. по време на среща с НАЗ в Арбанаси.

Също през юли стана ясно, че животновъдите, регистрирани като земеделски производители, сами ще могат да извършват идентификацията на животните, според една от промените в Закона за ветеринарно-медициснаката дейност (ЗВМД). Идентификация ще имат право да извършват и представители на развъдните асоциации.

Август
През август земеделският министър Димитър Греков обяви, че реколтата от пшеница тази година е най-добрата от осем години насам. Средният добив е 428 кг от декар. Над 65% от ожънатата пшеница е с много високо качество и е Първа и Втора група и може да се използва за хляб.

В средата на месец август НС прие актуализация на бюджета, с което депутатите отхвърлиха ветото на президента Росен Плевнелиев, наложено след първото гласуване на Закона. С приемането на актуализацията на бюджета дойдоха и очакванията за по-ранно изплащане на част от субсидиите на земеделските производители за 2013 г.

Септември
През септември управляващите решиха, въпреки несъгласието на браншовите организации, от 1 ноември да влезе в сила обратно начисляване на ДДС в търговията със зърно. Данъкът ще се внася в държавната хазната от купувача, а не от продавача, което представлява обратно начисляване на налога. Той ще важи за сделки с култури като пшеница, ръж, лимец, ечемик, семена от кориандър, кимион, както и при сделки с битови отпадъци от черни и цветни метали. С новата схема за плащане на ДДС държавата се очаква да събере 250 млн. лв. допълнително.

Експерти отчетоха ниските цени на зърното заради прогнозите за високо производство през маркетинговата 2013/14 в световен мащаб, и по-специално в конкурентните на България държави от черноморския регион (Русия, Украйна, Казахстан). Отразявайки низходящия тренд на международните пазари, от началото на настоящата 2013/14 маркетингова година експортните цени на българската пшеница са чувствително под нивата отпреди една година, посочи анализ на МЗХ, а от бранша заявиха, че това неминуемо ще окаже влияние на рентите.

Октомври
На 17 октомври започна изплащането на част от националните доплащания за животни – като първоначално МЗХ обяви, че то ще се случи на два транша – през октомври и в началото на 2014 г.  Час след като МЗХ обяви сумите, които ще се изплатят на животновъдите, от бранша съобщиха, че представители на животновъдни организации от цялата страна ще се съберат на обща среща, за да обсъдят протестни действи заради ниския процент изплатени субсидии. Срещата обаче не се състоя и протестите бяха доста вели.

На 19 октомври стана ясно, че 166 500 000 евро ще бъдат прехвърлени към мярка 214 Агроекология за сеитбооборот. Тази година мярката се оказа изключително атрактивна не само за биопроизводителите, но и за зърнопроизводотелите.

Също през октомври дойде и новината, че се отлага приемът на проекти по мярка 112 Млад фермер и мярка 141 Полупазарни стопанства за 2014 г. С наддоговорените средства по тази мярка могат да бъдат разплатени 500 -550 проекта, а има готовност от страна на фермерите за подаване на 2000 – 2500 проекта. Последваха протести на млади фермери, в резултат на което в края на месеца стана ясно, че приемът по мярка 112 Създаване на стопанства на млади фермери от ПРСР ще бъде отворен.

През месец октомври  зам.-министър Явор Гечев съобщи, че Генерална дирекция САНКО към Европейската комисия одобрява удължаването на срока за преструктуриране на малките млечни ферми с още две години.

Ноември
В първия ден на ноември министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков обяви, че бюджетът, предвиден по мярка 112 Създаване на стопанства на млади фермери по Програмата за развитие на селските райони е в размер на левовата равностойност на 10 млн. евро и че приемът на проекти ще се проведе от 18 ноември до 20 декември.

В началото на месеца дойде и новината, че в националния бюджет за 2014 г. за акциз на горивата на земеделските производители, са заложени 84 млн. лв.  

На 12 ноември животновъди и управляващи подписаха споразумение за изплащане на договорираните субсидии през декември, разсрочване на нисколихвените кредити за животновъдство към ДФЗ, отдаване с предимство на общински пасища на животновъдите и др.

Нощта на 18-ти ноември десетки млади фермери прекараха пред земеделските служби, за да подадат проектите си по мярка 112 Млад фермер, защото не е ясен критерият, по който ще се одобряват проектите, чиито брой надвишава наличния ресурс от 10 млн. евро.

На 20 ноември Европейският парламент окончателно гласува постигнатото споразумение за реформа на Общата селскостопанска политика (ОСП 2014-2020). С този решаващ вот се финализира тригодишната работа за промени в законодателството, оформящи визията на селскостопанската политика на ЕС за следващите седем години. Пчеларите останаха без директни плащания.

През ноември стана ясно, че икономическият министър Драгомир Стойнев е уволнил цялото ръководство на държавното предприятие за производство и експорт на млечни продукти ЕлБи Булгарикум – решение, което изглеждаше странно на фона на постигнатите финансови резултати.

В края на месеца от НАП съобщиха, че обратното начисляване на ДДС при търговията със зърно ще започне да се прилага от 1 януари 2014 г.

Декември
От 1 декември влезе в сила забраната за употреба на три инсектицида на Syngenta и Bayer на територията на целия ЕС. В България за спазването на забраната ще следи БАБХ, съобщи зам.министър Явор Гечев.

На 5 декември НС прие бюджета на МЗХ за 2014 г. в размер на 209 381 500 лв. От тях 158 783 200 са за земеделие и развитие на селските райони. Ден по-късно ДФЗ обяви, че разсрочва кредитите на животновъдите до ноември 2014 г.

На 7-ми ноември Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция /ДФЗ-РА/ смени цялото ръководство на ДФЗ.

На 10 декември започнаха плащанията и по мярка Агроекология за 2013 г.

В средата на месеца ДФЗ изплати още над 19,6 млн. лв. национални доплащания за животни – втори транш, след като Правителството прие постановление за допълнителен трансфер по план-сметката на ДФЗ на 15 млн. лв., с които да се обезпечат плащанията по схемата за национални доплащания за животни за 2013 г. Очаква се третото плащане на НДЖ да бъде направено през месец февруари 2014 г.  Така беше спазено обещанието за изплащане на 70% от субсидиите на животновъдите.

Една от основните задачи на МЗХ и ДФЗ през декември беше спасяването на 278 млн. евро по ПРСР.  На последната си пресконференция за годината, на 20 декември, министър Греков обяви, че след денонощна работа на експертите в МЗХ и ДФЗ са изплатени 100% от средствата по ПРСР.   На същата пресконференция дойде и обещанието на министър Димитър Греков, че до края на месец януари ще бъдат изплатени директните плащания за единица площ, а през февруари и останалите национални доплащания за животновъдите.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!