Стопаните, които са взели под аренда площи от Държавния поземлен фонд за създаване на трайни насаждения, задължително ще бъдат инспектирани с теренни проверки на място.

Какво ще се промени в Правилника по Закона за земята?

Това е една от промените, предвидени в измененията на Правилника за прилагане на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, които Министерският съвет прие на своето заседание в сряда, 11 декември.

„С направените промени на подзаконовата нормативна уредба са разписани ясни и подробни правила за провеждане на търговете за продажба на свободните имоти в бившите стопански дворове“, отбеляза правителствената пресслужба.

Оттам обясниха, че целта е да се разграничи процедурата за провеждане на търг за съседни имоти от тази за общите търгове. 

При търговете, на които могат да участват само собственици на съседни имоти, се регламентират специални условия за допускане на кандидатите. Въвежда се и изрично изискване за създаване на конкурентна среда при провеждане на търговете.

Свободните имоти в стопанските дворове, върху които след 1 март 1991 г. са изградени сгради или други съоръжения от физически или юридически лица, ще се обявяват за продажба само на общ търг

Правителствената пресслужба: По този начин се дават равни възможности за участие на всички заинтересовани лица в условията на свободна конкуренция.

Разписан е редът за законосъобразно приключване на административното производство с годен за обжалване индивидуален административен акт.

Това важи за случаите, в които министърът на земеделието, храните и горите не одобри изцяло или частично протокола на тръжната комисия за резултатите от търга. С промяната ще се даде възможност на участниците в търга да защитят правата си по съдебен ред.

При извършването на годишните проверки за състоянието и ползването на земеделските земи от Държавния поземлен фонд - по отношение на земите, отдадени под аренда за създаване и отглеждане на трайни насаждения, е въведено задължително изискване за извършване и на теренна проверка.