Учени от Института по Хималайски биоресурсни технологии (IHBT) и водещата лаборатория CSIR в Палампур, щата Химачал-Прадеш, разработиха икономически ефективна технология, която ускорява отглеждането на гъби шийтаке, обогатени с витамин D, до 2 месеца срещу обичайните 9-10 месеца в местни условия, пише dailypioneer.com.

Нова ниша: Смръчкула - 100 евро/кг

Произвежданите в промишлени мащаби питателни гъби шийтаке не само обещават да удовлетворят потребността от ценния витамин D на индийското население, но и предлагат добър доход за фермерите, тъй като продуктът се радва на високо търсене на вътрешния и международния пазари.

Лекари казват, че около 80% от градското население на Индия страда от дефицит на витамин D, който е жизнено необходимо за усвояването на калция.

Широко известно е, че гъбите шийтаке (Lentinula edodes), една от разновидностите, е отличен вегетариански източник на витамина, казва д-р Снаджай Кумар. Технологията, разработена от нашите учени, е насочена към увеличаване на производството на ергокалцифероли (витамин D) в гъбите.

Колкото до основните особености на агротехнологията, експертът допълва, че продължителността на култивиране на гъбите на закрито е съкратено до само 2 месеца. Реколтата е задоволително висока – 0,5-6 кг гъби за 1 кг субстрат.

Разработването на технологията е част от правителствена програма, насочена към осигуряване на продоволствената безопасност на страната, повишаване на доходите на фермерите и на заетостта.

В близките години производството на шийтаке в Индия има отлични перспективи. Очаква се, че световното търсене на гъбите до 2025 г. ще достигне 4500 тона, при предполагаем обем на пазара 35,4 млрд. долара. В същото време международното търсене на витамин D, съгласно оценки, ще достигне 140 млн. долара до 2025 г.