Представете си, че се събуждате и виждате, че майката природа е проклела вашата реколта с обилни валежи. Именно това се случило с фермер от Северна Калорина, който се сблъскал със сериозни проблеми след аналогичен климатичен инцидент. Щетите били толкова мащабни, че фермерът не можел да се добере до всички пострадали райони. Той дори не можел да оцени загубите си. Сега технологиите идват на помощ, съобщава Пропозиция, позовавайки се на Growingproduce.

Дронове навлизат в помощ на земеделието у нас

Той може да направи оглед с дрон, вместо да излиза и да ходи по места, обяснява Боби Вик, инженер в компанията PrecisionHawk.

Очевидната полза от „летящите“ технологии

Безпилотните устройства днес повече от всякога са способни да повлияят благоприятно на селскостопанския сектор. Компанията PrecisionHawk работи от самото начало в тази посока. По-рано тя разработвала сама дронове, а сега се е концентрирала върху операционни системи и събиране на бази данни.

Селскостопанският пазар е основният клиент на компанията. Макар да е работила основно с фермери, отглеждащи тютюн, соя и царевица, с времето от услугите й започнали да се интересуват производители на плодове и зеленчуци.

Дроновете се характеризират с очевидни преимущества, тъй като дават възможност на фермера внимателно да огледа културите си. Този процес се осъществява бързо, казва Вик. По думите му безпилотните устройства сканират всеки квадратен инч и фермерът получава снимки само след няколко часа.Това не е по силите да се направи ръчно, категоричен е Вик.

Приложение в производството на ягоди и подобни

За производителите на ягоди дроновете може да послужат за определяне на разпространението на болести, контрол на реколтата и определяне на стресови фактори. Освен това може да се снабдят с термодатчици за събиране на данни за нивото на влагата в почвата и др.

Анализ на данни

Изключително голяма е ползата от дроновете, когато става дума за събиране на данни. Щом те са налице, време е да бъдат анализирани. Вик казва, че полетът на дрона е най-леката част от процеса.

Според вида на стопанството и неговите размери се предлагат различни софтуерни продукти, чиято задача е да оптимизира всички процеси. Съставят се прогнози за развитието на културите, наличието на рискови фактори, съвети за подобряване на условията, идентифициране на болести и т.н.