Над 1 млн. тона гъби се отглеждат в Европейския съюз всяка година. Но всеки тон от здравословната, нискомаслена и високопротеинова продукция генерира три тона компост - смес от птичи отпадък, слама, гипс и торф, разказва новинарският сайт "Евронюз".

Зелената сделка: Какво трябва да знаят фермерите?

Изхвърлянето на компоста създава сериозно логистично и икономическо предизвикателство пред производителите на гъби. Разходите по него възлизат до 50 евро на тон. Затова учените са се заели да открият начини как да превърнат органичния отпадък в полезен продукт. Към момента, компостът или се складира на сметищата, или се разпръсква върху земеделска земя. В Испания, в Националния център за възобновяема енергия в Памплона, изследователите проучват как да го използват за производство на торове или биоразградими лекарствени нанопреносители. Те вече демонстрираха как могат да създават биопестициди от гъбен компост.

"С биопестицидите можеш да атакуваш специфични заболявания, докато с традиционните инсектициди унищожаваш голяма част от насекомите на полето", казва Ирантзу Алегриа от Националния център.

Опитите в лаборатирията скоро ще преминат в пълен производствен цикъл в биорафинерията. Но още изследвания са необходими, преди да се изградят мощности за преработка на гъбения компост в биопестициди, нанопреносители и торове.

"Tова е начин за създаване на продукти с добавена стойност, който е технически и икономически ефективен и избягва изпращането на този отпадък на сметището", казва Давид Санчес Гонзалес от Центъра.