Израел е страна, която успя да превърне пустинята в отлично място за развитие на земеделие. В момента аграрният сектор на страната е един от най-високотехнологичните в света. Освен това Израел активно изнася своята селскостопанска продукция в страните от ЕС. В какво се крие феноменът на израелското селско стопанство разказва бившият министър на аграрната политика и храните Алексей Павленко, пише propozitsiya.com, позовавайки се на lb.ua.

Селското стопанство – апетитен пазар за производителите на дронове


Феноменът се изразява именно в това, че в страната е нисък природният потенциал за развитие на отрасъла. По-малко от 20% от земята е годна за обработване. Това се компенсира с висока интензивност и ефективност на внедряваните иновации.

Традиционните методи за селско стопанство тук не важат. Привличането на иновации спомага за постигането на максимална производителност на отрасъла при минимални разходи на ресурси.

В Израел отдавна човешкият труд се изпълнява от комбайни. Например процесът по събиране на бадеми и фурми се осъществява от специална машина, а времето, което отнема, е средно 30-60 секунди. При ръчната работа става дума за няколко десетки минути.

Използването на специални комбайни позволява да се понижат загубите на продукция от 10% до 1-1,5%.

Оригинални и нестандартни примери в Израел има много, започвайки от рекорден добив на мляко и завършвайки с въвеждане на нови сортове растения с помощта на различни способи на хибридизация, допълва Павленко.

По думите му става дума за метод за създаване на нови сортове растения чрез кръстосване, а не за генно модифицирани продукти.

Експертът споделя още, че в Израел държавата субсидира фермерите до 40% от стойността на закупената и внедрената нова технология.

Операционни системи, системи за оросяване, иновационна техника за прибиране на реколтата – всички тези неща са по-евтини за израелските фермери, тъй като държавата ги субсидира. Именно благодарение на тази политика се дължи високото темпо на внедряване на иновации в селското стопанство, категоричен е Алексей Павленко.