Изкуствен интелект държи под наблюдение свинете в няколко ферми в китайската провинция Съчуан, установява от какво боледуват животните и предсказва колко прасета ще имат свинете майки.
 
 
Създателите на проекта го наричат на шега „Шесто чувство“, съобщи Sixth Tone. „Изкуственият интелект ще освободи фермерите от редица грижи, ще увеличи техните доходи и ще намали натоварването им в работата“, казва президентът на Alibaba Cloud Саймон Ху.
 
Използването на изкуствения интелект за мониторинг на състоянието на жизнената дейност на свинете е резултат от обявеното неотдавна сътрудничество между китайския интернет гигант Alibaba с групата Tequ и нейната дъщерна компания Dekon Group, която се занимава с отглеждане на прасета в провинция Съчуан в Югозападен Китай.
 
Като използват технологията за разпознаване на лица и много друга информация то различни бази данни, компютърната система ще анализира поведението на отделните животни, като ще разпознава заболяванията им и ще изпраща сигнали за ранно предупреждение.
 
 
Снимка: pixabay.com
 
Всяка свиня ще получи свой самостоятелен електронен файл, съдържащ информация за породата, възрастта, диетата и степента на активност на животното. Анализът на тези данни от компанията Alibaba Cloud в съчетание с иновативните методи за отглеждане на свинете вече позволи на стопаните в хода на експеримента да намалят смъртността във фермите с 3%, а свинете майки, обхванати от програмата, са раждали средно по 13 прасета всяка година.
 
Макар че изкуственият интелект се грижи за живота на свинете, отглеждани под неговия бдителен поглед, това в никакъв случай не освобождава от стрес участниците в програмата. Например, ако прогнозираното количество прасенца бъде твърде ниско, компютърът ще предложи свинята да замине за кланицата.
 
 
Китайският животновъден сектор, който в продължение на много години се бореше с ниската производителност и с високите разходи за труд, сега се превърна в поле на силна конкуренция между местните интернет гиганти, които виждат потенциал за растеж в този отрасъл.