Продължаващата суша в някои части на Кения създават много проблеми на земеделските производители. Последните са принудени да преразглеждат своите агропрактики в условията на покачване на температурите, пише изданието nation.co.ke.

Климатът тласка селското стопанство към сериозни промени

Сухото време в Кения доведе до това, че фермерите нямат достатъчно вода, а оранжерийното отглеждане на зеленчуци става напълно безполезно, тъй като температурата в региона средно е 34 градуса по Целзий.

Лидия Макори отглежда оранжерийни домати в Мтвапе, графство Килихи. Казва, че тази година температурите са твърде високи и парниковото земеделие е на практика невъзможно.

Бяхме принудени да се откажем от оранжерийното найлоново покривало, тъй като доматите и другите зеленчуци започнаха да увяхват, споделя монахинята Макори.

Тя се занимава с фермерство в оранжерии от 2016 г. Първоначално не е имала проблеми – до момента, в който климатът не е станал твърде горещ.

Нямаме друг избор, освен да заменим найлоновите платнища със затъмняващи мрежи. Те са по-добър материал, тъй като осигуряват циркулация на въздуха, казва Макори.

Данните засега сочат, че 12 фермери, които се занимават със земеделие в крайбрежните райони на Кения, са заменили оранжериите си със затъмняващи мрежи.

Земеделците заявяват, че с повишаването на температурите найлоновите оранжерии нанасят повече вреди, отколкото носят полза.

Тъй като целта на оранжерията е да намали заразяването с насекоми и болести, докато културите се развиват в контролируема среда, поради постоянно отворените прозорци вредителите безпрепятствено проникват при растенията. Освен това съчетанието влага и жега стимулира развитието на болести.

В дадения случай затъмняващите мрежи са отличен избор. Те филтрират слънчевата светлина и осигуряват почти нормална среда за развитие на културите.

Фермерите от Кения дават препоръка: преди да решите коя култура да отглеждате, съобразете се с еко и климатичните условия в региона. В противен случай инвестирането на пари в оранжерийно оборудване е излишно.