Треска, поражения на лимфната система, оток на подкожната тъкан – това са основните признаци на вирусното заболяване Заразен нодуларен дерматит по едрите преживни животни, обясни пред животновъди д-р Цвятко Лалов, главен инспектор отдел Здравеопазване на животните в Областна дирекция по безопасност на храните Велико Търново, предаде Фермер.БГ. 



Първоначално възпалението е сериозно с последващо развитие на некроза, с характерна обърната навътре конусна зона, която прониква и в подкожната тъкан, а понякога и в мускулатурата. Възпалително-некротичните процеси се усложняват и от развитието на вторична бактериална инфекция. Може също така да се наблюдава и ринит, конюнктивит, кератит, възпаление и некроза на сухожилията, съпроводени със саливация (слюноотделяне) и носни изтечения. Лезии се появяват върху езика, твърдото небце, венците и в ноздрите. Повърхностните лимфни възли се уголемяват и може да се появят отоци по крайниците и централните части на тялото. 
 
Инкубационният период варира от 5 до 28 дни в естествени условия;
Клиничите признаци варират от инапарентна до тежка форма;
Възприемчивостта на гостоприемника, дозата и мястото на проникване на вируса, влияят на тежестта на заболяването. Младите телета, често боледуват по-тежко, отколкото възрастните;
Заболяването започва с треска обикновено в рамките на два дни, последвано от развитие на възли по кожата и лигавиците. Тези възли са различни от 1 см до 7 см и обхващат всички слоеве на кожата. Те са особено често на главата, шията, гениталиите, перинеум и краката.