Дигитализирането в селското стопанство и използването на нови технологии, за да се подобри продуктивността и да се увеличи продукцията, играе роля, която все повече се засилва на Стария континент. 
 
 
Дебатите за модернизирането на Общата селскостопанска политика (ОСП), внедрявайки новите достижения в технологиите, ще намерят плодородна почва в разговорите за бюджета на Общността за периода 2021-2027, смятат експерти. 
 
Плановете за затягане на колана в сектора на селското стопанство след Brexit може и да се осъществят, но в същото време Европейския съюз гледа все по-благосклонно на промените и иновациите, които да се прилагат в агросектора. 
За Полша, един от сериозните производители на агростоки в Европа, това също важи.
 
Според говорителя на полската камара за органична храна Урсула Солтисяк, полските фермери отбелязват сериозен напредък в използването на дигиталните услуги и новите технологии. Тя обаче отчита, че има отличаваща се разлика между младите и по-възрастните фермери в тази насока. 
 
В Полша земеделските производители попълват онлайн заявления за получаване на директни плащания и въобще за субсидии. Това, според Солтисяк, до известна степен затруднява по-възрастните стопани. 
 
 
„Полският фермер беше поставен пред свършен факт, когато това се случи. Въпреки това мисля, че този преход стана плавно и без проблеми и към днешна дата системата функционира доста добре“, оптимистично коментира говорителят на камарата.  
По думите й през миналата година много фермери сами успели да попълнят необходимите за тях документи без да използват услугите на съветник. 
 
„Що се отнася до новите технологии и използването им, бих казала, че много зависи от самата държава. Един фермер в Гърция се справя много по-зле от свой колега в Полша. В същото време италианските фермери разчитат много повече на съветниците, а в Германия и Франция ситуацията е подобна на тази в Полша.  Много е важна е възрастта на фермера. Младите се справят далеч по-лесно. По-възрастните от своя страна се осланят повече на съветниците за търсене в интернет или за попълването на таблици в Еxcel, например“, разказва Солтисяк пред euractiv.com. 
 
Снимка: pixabay.com
 
Според нея категорично в Полша фермерите се делят на две групи – млади и по-възрастни. 
„По-възрастните не се справят добре с дигиталния свят. Въпреки че използват мобилни телефони, те не използват интернет. Той не е източник на информация за тях. По-голямата част от тях разчита на съветниците или на някой близък. 
 
В същото време, за фермерите до 30-годишна възраст, това вече е станало естествена среда и те използват интернет не само, за да проверят откъде да си купят препарати или семена, а и за да намерят бързо и ефективно информация“, обобщава говорителят на камарата. Тя е категорична, че младите са напълно готови и дори са вдъхновени от идеята за внедряването на нови технологии в стопанствата си.