Непосредствено преди настъпването на пролетта фермерите се опитват да спестят пари от фуража на кравите. Някои от тях включват голямо количество слама в менюто на животните, пише agroxxi.ru.

До момента зимата е добра за лозята


Използването на слама за храненето на кравите е една от алтернативите, достъпни за фермерите. Сламата с добро качество обективно е подходящ източник на енергия за преживните животни.

В сламата има малко белтък – само 4-5%, поради което в менюто на едрия рогат добитък трябва да присъства друг източник на белтък, а също така и съответна минерална смес и сол.

Овесената слама е по-вкусна, сравнено с тази от ечемик. В същото време последната е по-вкусна от пшеничната. Доколкото овесената слама също притежава високо съдържание на енергия, то тя е най-добрият избор за кравите. Следва я сламата от ечемик.

Основните кандидати за хранене със слама са възрастните сухостойни крави, които са здрави. Тези животни имат най-ниски потребности, когато става дума за хранене.

Оставете най-качествените фуражи за теленцата и младите крави, бременните с второ теленце, а също така за животните след отелване. Кравите с недостатъчна маса следва да се обединят с групата от теленца.

Ако имате достъп до качествено сено – с 16% съдържание на белтък, може да го смесите в съотношение със слама 60:40. Така ще осигурите достатъчно енергия и белтък. Със сено средно качество – 12% белтък, минете на съотношение 50/50. При сеното с най-ниско качество – 9% белтък, съкратете сламата до 30%.

Внимание! Ако давате на кравите храна, съставена предимно от слаба без достатъчно количество белтък, рискувате тя да умре.

При необходимост включете допълнителен източник на белтък – например рапично брашно, зърнен дестилат или грах/боб.

Диетата на сламена основа е доста суха, поради това трябва да осигурите на животните достатъчно количество чиста вода.

Не се препоръчва едновременното хранене със слама и сено. Кравите отдават предпочитание на сеното и ще се борят енергично за него. Доминиращите крави ще получат първи достъп до качествения материал, оставяйки другите да се заситят с по-нискокачествен фураж.