Адекватното лечение на животните е от огрмно значение. За да е адекватно то обаче, животновъдите трябва да се научат да разпознават симптомите на неразположение при кравите. Това съветват експертите от Марпекс Агро.
 
 
По техни думи статистическите данни показват, че най-честите проблеми при кравите са свързани с неправилно хранене или неспазване на хигиенни норми във фермата.
 
Ето и кои са едни от най-честите признаци на заболяване при кравите:
 
- Животното е потиснато – обездвижване, отпусната глава и затваряне на очите;
- Топъл и сух нос – носът трябва да е влажен и хладен;
- Липса на апетит;
- Намалена млечна продуктивност;
- Повишаване или понижаване на температурата – нормална 37,5 – 39,5 градуса;
- Проблеми с учестено дишане при белодробни възпаления.
 
 
Какви са заболяванията причинени от неправилно хранене?
Най-често срещаните проблеми естествено са свързани със стомашно-чревния тракт. Възможно е запушване на хранопровода. Симптом за това е силна възбуда, протягане на главата, пяна в устата и подуване на стомаха. Газовете в търбуха могат да причинят тимпания. Уголемяването на търбуха притиска белите дробове, което води до задушаване на животното. Причина за това е некачествена храна или голямо количество млада трева или люцерна. Пълната липса на апетит е симптом на антония. Търбухът се подува, кравата трудно се движи и практически не става. При такива признаци е необходимо животното да мине на груба храна и се дава слабително.
 
Какви проблеми може да се причинят на животните от неправилно гледане? Грешка на фермера.
Маститът е доста неприятно заболяване за кравите. Вимето се подува и уплътнява. Повишава се температурата, а млякото е със специфичен мирис, понякога с кръв и гной.
 
Ето и кои са някой от основните причини за появата на мастит: неправилно доене, лоша грижа за вимето, течение, лоша хигиена.
Възпаление на белите дробове и бронхит. Причина на заболяването е отглеждането на животните във влажни и студени помещения, при постоянно течение. Първи признаци са висока температура, кашлица и секрет от ноздрите.
 
За да се предпазите и да сведете до минимум болестите на вашите животни се погрижете  системно да дезинфекцирате краварника. Внимателно следете качеството и вида на храната с която храните животните, предотвратете появата на постоянно течение, влага и лоша вентилация.