Тези от вас, които помнят „Семейство Джетсън“, тв сериал от 60-те години на 20 в., знаят, че семейството имаше навика да обикаля вселената на своя автономна летателна машина. Като се има предвид, че трафик нямаше, проблеми отсъстваха и по отношение на интергалактическата консумация на алкохол и шофирането, пише forbes.com.

Дигитализацията ще донесе нови инвестиции в земеделието

Преди 40 години никой и не си представяше, че ще бъдем толкова близо до ерата на автономните коли. Само след няколко години, смята Филип ван Ален – консултант по дизайн, изследовател, технолог и преподавател, ще виждаме автономни коли на пътя. Тестовете вече са в ход.

Макар професорът да е специалист в сферата на изкуствения интелект, известен още като AI, той смята, че това технологично постижение ще даде сериозен тласък на винената индустрия. Допълва, че автономните коли по същността си предпазливи и ще спират пред всеки, който навлезе в обсега им, включително тийнейджъри, които не гледат, когато пресичат, или пък пешеходци-грубияни, които ще се опитат да измамят системата.

Как автономните коли ще бъдат от помощ

Колите с изкуствен интелект не просто ще направят по-безопасни пътищата. Те ще са от полза за винения бизнес  по начин, който професор Филип ван Ален определя като „сензационен“.

По-голямата част от индустрията, отбелязва експертът, вече извлича ползи от изкуствения интелект, за да въведе клиентите си в 360-градусови винарни или за лицево разпознаване. Технологията от известно време се използва и в автомобилостроенето.

Когато този тип коли започнат редовно да се използват, те ще служат като уникални рекламни коли за винарните, които ще приветстват гостите с тях. Докато се разхождат из лозята, казва ван Ален, изкуственият интелект ще дава информация за засадените сортове отляво и отдясно.

Същите превозни средства ще са способни да визуализират „апетитни“ снимки на храни, които се съчетават идеално с вината, които гостите предстои да опитат във винарната. Не е изключено да дават съвети на местните ресторантьори къде са достъпни вината, на които са се наслаждавали предния ден.

Не на последно място ван Ален смята, че автономните коли ще изведат доставките на вино на ново ниво. Те ще спират с поръчките пред хотелите, които предлагат специални листи с тази напитка.

Най-интелигентните сред тях ще са способни да допуснат, че тъй като снощи сте се прибрали по-късно, бихте искали да си поспите повече. Те ще оставят бележка на стената на хотела, че ще ви очакват пред хотела по обяд, вместо в 10:30 часа.

Бъдещето е необозримо. Трябва само да се научим да го управляваме.