Пчеларска ферма Илиеви е изцяло семейна ферма на три поколения пчелари в плевенското село Рибен. Основните принципи в работата на пчеларското семейство са да щадят пчелите и да работят от сърце, разказа пред Фермер.БГ Мирана Илиева.

 

Г-жо Илиева, предствате фермата си.

Ние сме пчелари, три поколения от плевенското селце Рибен. Аз и съпругът ми сме основатели на нашето пчелно стопанство, продължи синът ми и неговите деца. При нас се получи най-естествения преход – от хоби пчеларство във времето докато работехме, в основно занимание, което ни е по сърце и считам, че човек е щастлив когато работи това, което обича. Ние много щадим пчелите си, работим по доста стара технология, като водещата идея е от пчелите да се вземе толкова колкото е излишно за тях. Първата ни грижа е да има за тях и ако остане, за нас. И дълбоко сме убедени в тази технология, тъй като пчелите ни се отблагодаряват. Не можем да искаме повече от възможностите на един организъм.


Колко е голям пчелинът ви?

Ние не сме привържаници на индустриалното производство. Минали сме през по-голямо стопанство, но сме се върнали към оптимума от 220 кошера.


Какви продукти могат да доставят пчелите?

Пчелите дават мед, прашец, прополис, восък, вощина (микс от продукти), пчелно млечице което е три вида: от пчели майки, от работнички и от мъжки пчели (апиларнил) и пчелна отрова. Също така има два продукта, които все още се коментират, това е вода, която е заредена в кошера и въздуха от кошера.

В какво направление могат да се прилагат водата и въздуха от кошера?
Има сериозни разработки за ползването на тези два продукта – водата за борба с диабет, въздухът – за борба със заболявания на дихателните пътища. Каквото и да кажа пчелата не дава нищо, което вреди на човека. Абсолютно всичко което дават пчелите, е полза на човека. Дори и ужилването е безкрайно полезно – пчелната отрова е извесно, че се използва за борба със склеротични заболявания, костно-ставни заболявания. В България имаме много сериозно разработки от д-р Младенов в тази насока.

[news]

Какви пчелни продукти предлага вашата ферма и как реализирате продукцията си?

 

Ние предлагаме почти всичко от това, което дават пчелите. Водещ принцип при нас е да търсим директен контакт с клиента, тъй като сме убедени, че човек трябва първо да научи, да се запознае сериозно с ползите, които му дава даден продукт и да е убеден, че именно той му е нужен. За нас целта не е само търговската дейност, за нас целта е популяризирането на пчелните продукти и затова държим на директния контакт с клиентите. Всичко, което призвдем, го предлагаме директно на изложения, посветени на пчеларството. Имаме постоянно присъствие на плевенския пазар.

 

Какви са в момента цените на меда и те удовлетворяват ли ви?
Медът може да се движи на цена от 5-6 лева до 15-16 лева килограм. Но зависи от качеството на меда. При нас водещото е анализирането на всяка една партида. Вярно е, че това са средства, но един лабораторен анализ ни отваря очите как сме си свършили работата, като ние никога не се скъпим за какъвто и да е разход, отнасящ се за пчелите. Може ние да решим да преустроим нашия живот, да реорганизираме разходите си, но трябва да има за пчелите, защото всъщност ние сме свързани в някаква симбиоза помежду си. И така както човек се грижи за децата си, ние се грижим и за пчелите.

 

Ваши колеги от Странджа алармираха за висока смърност на пчелни семейства. Каква е ситуацията при вас?

За момента не мога да кажа, че има някаква смъртност. При нас е рано все още, но от ранните прегледи ориентировъчни, които сме направили на пчелните семейства, не сме констатирали такова нещо.

 

Има ли проблеми в региона с кражбите на кошери?

По закона за пчеларството ние бяхме длъжни да изнесем пчелните семейства извън селището. Опитахме се единият от пчелините да го изнесем извън селото, като намерихме вълшебно място, до езеро, засяхме един парцел пет декара с медоносно растение, просто пчелите бяха на много хубаво място. Но 2 години просто не успяхме да издържим там от кражби една след друга. Подавахме молби в полицията, но тъй като кражбите били „маломерни“, се прекрати разследването!

 

Подкрепяте ли идеята на Асоциация на българските села за създаване на селска полиция?

Мисля, че трябва да се работи в тази насока. Не само ние пчеларите се оплакваме от посегателства. Има и други земеделски производители, но те са доста по-състоятелни, те имат възможност да си позволят охрана докато ние не можем да го направим, просто нямаме финансивия потенциал. Ето защо подкрепям тази идея.

 

София БЕЛЧЕВА, Фермер.БГ

снимка: министър Десислава Танева на щанда на пчеларска ферма Илиеви на изложение в Плевен

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!