JCB представи своите нови серии трактори, челни и телескопични товарачи на презентация край Прага. Домакин на събитието бяха дилърите на JCB за Чехия, Lukrom и Pekkas, която също така е и земеделски производител. С презентация бе показано на журналисти от Европа развитието на компанията и насоките за растеж през последните години. 
 
Едуард Роуч, мениджър продажби и маркетинг, представи най-важните моменти от развитието на JCB. От момента на създаването си през 1948г. до сега компанията има над 300 модела машини и 22 фабрики в целия свят. 
 
 
JCB e третият в света по големина производител на строителна и земеделска техника, като земекопните машини и тези за строителството и индустрията имат превес. 15% от общото производство на компанията са машини за земеделието, като този дял нараства през последните години.
 
JCB затвърди водещата си позиция като производител на селскостопанска техника с показаната нова серия трактори JCB Fastrac 4000, която е изключително иновативна във всяко едно направление и това е базирано на над 25 години опит и експертни познания в проектирането, разработката и производството на най-функционалния и удобен трактор в света.
 
 
Новата серията JCB Fastrac 4000 надгражда добре познатите трактори, с по-добра навесна система, ново усъвършенствано окачване подходящо за висока скорост по време на работа и изцяло нова спирачна система с отлични спецификации за безопасност, стабилност и комфорт. 
 
На събитието в Чехия бяха представени три нови модела от серията Fastrac 4000, като всички са оборудвани с 6,6-литров шестцилиндров двигател AGCO Power Tier 4 Final, отговарящ на най-високите еко-изисквания, и SCR технология за нисък разход на гориво.
 
Моделът Fastrac 4160 има мощност 158 к.с. при  2100 об./мин с възможност за до 180 к.с., при достигане на пълният производителен потенциал на двигателя. Fastrac 4190 е с номинална мощност от 189 к.с. и максимална - 210 к.с., а Fastrac 4220 задава нови нива на производителност с 218 к.с. номинална мощност и максимална - 240 к.с.
 
 
Новите модели са оборудвани с безстепенна трансмисия, която осигурява оптимално използване на мощността и въртящия момент на двигателя с плавно ускорение и доставяне на мощност при идеални скорости за всяка ситуация.
 
Fastrac работи бързо на полето благодарение на своето независимо активно  окачване и се придвижва с висока скорост по пътищата – но вече с по-ниски обороти на двигателя. За скорост от 60 км/ч са нужни само 1600 об./мин за максимална икономия на гориво.
 
Пред камерата на Трактор.БГ Гавин Нийт, Продуктов специалист JCB Fastrac представи основните характеристики на новите модели JCB Fastrac 4000.
 
„ Едно от най-големите предимства на новите модели JCB Fastrac e двойно стабилизираното окачване на трактора, което автоматично самонивелира предния и заден мост на машината, като взима всички данни от борд компютъра и преценява най-добрата позиция на окачването спрямо средната скорост, развита от машината, прикачния инвентар, хидравликата и т.н.“
 
 
Изцяло новата серия Fastrac 4000 изпреварва предшественика си с по-мощна, по-усъвършенствана хидравлична система - аксиално-буталната помпа е с дебит 148 л/мин, която доставя толкова масло, колкото е необходимо според натоварването. 
 
Триточковата система на навеса също е подобрена – тя вече разполага с 30% по-голям капацитет за повдигане, равняващ се на 8000 кг, и 20% по-голям капацитет за предния навес, равняващ се на 3500 кг. Това осигурява достатъчно мощност за работа с тежък прикачен инвентар, а в контролната система за задно прикачване са вградени амортисьори, които допълват окачването на осите и осигуряват плавно возене по време на придвижване.
 
Новите модели JCB Fastrac са със задвижване 4х4 и са оборудвани заводски с равни по размер предни и задни гуми (Trelleborg при презентираният модел),с което е постигната изключителна прецизност на движение с висока скорост и оптимално разпределение на тежестта 50:50.
 
„Така оборудван тракторът е изключително производителен и има по-голям товарен капацитет. Постигнали сме иновативен резултат с под 0.5 bar налягане на гумите при влага, с което гарантираме минимално отъпкване на почвата.“
 
 
Всички модели са оборудвани с новата кабина CommandPlus, която осигурява пространство, комфорт и практичност и е с 10% по-просторна в сравнение с кабините на водещи конкуренти, а също така има пасажерска седалката в пълен размер. Операторската седалка се завърта с пълен оборот от 50 градуса надясно и 20 градуса наляво за още по-добра видимост на оператора.
 
„Новата серия Fastrac може да бъде оборудвана опционално с бункер за тор с капацитет 4 тона, който повишава изключително производителността на машините и дава възможност за презареждане на място, без да е необходимо връщане до базата. Това е изключително важно за фермерите от практична гледна точка. На тази позиция над задната платформа могат да се поставят и други машини, като пръскачки например...''
 
,,За по-голям комфорт на водача, инженерите ни са проектирали заден отварящ се прозорец, през които да влиза свеж въздух в кабината.“
 
Опционално новият Fastrac може да се оборудва с хладилна жабка, с по-луксозен кожен вариант на седалки Grammer, a също така могат да се поставят LED осветление и фарове за по-добра видимост и работа през нощта.
 
 
Новите модели на JCB Fastrac ще имат български дебют на Бата Агро есен 2015 и влизат в серийно производство през второто полугодие на 2015, като ще могат да бъдат закупени от официалния вносител:
 
Оптиком ООД, тел. 0700 20 205
 
 
© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!