Само за един ден изкупната цена на розовия цвят в Брацигово падна със 70 стотинки, заяви Мария Янкова, розопроизводител от региона, цитирана от радио Фокус. „През вчерашния ден килограм розов цвят се изкупуваше за 2.90 лева, а днес цената е 2.20 лева.

 

Няма никаква промяна в качеството на цвета, той е с много добро качество и в това отношение няма причина да има разлика. Обяснения за резкия спад не беше дадено от никой от изкупвачите в града”, уточни Янкова. „Имайки предвид, че разходите на розопроизводителите тепърва започват, ние сега даваме средства за надници на берачи, за транспорт на някои от тях и ние не можем да намаляваме тези пари.

 

Предстоят практиките за изрязване на розовите масиви, за торене, за пръскане, за окопаване и т.н. и това е едно усещане за некоректно отношение към хората, които стават в 4 часа сутринта, независимо дали навън вали или слънцето напича вече към 10 часа. Добре е да знаем какво е отношението към това на розоварните, да се знае как се калкулира тази разлика в изкупната цена в цената на розовото масло.

 

Сега не сме наясно дали го правят за всеки ден поотделно, не могат ли да установят някаква средна, стабилна цена, защото сега имаме несигурност и не знаем каква ще бъде изкупната цена не само до края на кампанията по розобера, но дори в утрешния ден”, коментира Мария Янкова.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!