Новият изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие” (Разплащателна агенция) ще бъде избран днес. Подборът ще бъде извършен между общо 11 кандидати, които работят във фонда и са кандидатствали за длъжността.

Както вчера Фермер.БГ ви съобщи ясни са имената само на двама от кандидатите за поста – това са Румен Йончев, който беше зам.-директор на фонда в правителството на Иван Костов, и Кръстина Галова, която в момента е експерт в комисията по еврофондовете към партия ГЕРБ.

Крайното решение на Управителния съвет на фонда ще бъде обявено днес следобед на сайта на ДФЗ – www.dfz.bg.

Вчера изтече крайният срок за подаване на заявления във връзка с подбора на кандидати за изпълнителен директор. Конкурсът за директор на фонд "Земеделие" беше обявен на 12 август, след като управителният съвет на фонда освободи от длъжност Ализан Яхова. Според критериите за избора му новият шеф трябва да познава спецификата на проблемите във фонда и да се ползва с доверието на европейските институции. От него ще се изисква още да говори задължително английски и още един език от официалните в ЕС, да има опит в работата със служителите на Европейската комисия. Всеки кандидат не трябва и да има пряка и косвена връзка с получатели на средства от европейските земеделски фондове или с консултанти, работещи по програмата за развитие на селските райони и САПАРД.