След като бе възстановена дейността на БАБХ на ГКПП „Капитан Андреево”, институцията прави по 100 000 лв. оборот на ден. Преди това те отиваха в частна фирма, сега отиват в бюджета, обяви зам.-министърът на земеделието Иван Христанов.

Гласувайте: Ковид помощта ще ви даде ли глътка въздух?

В ефира на Нова ТВ той коментира спирането на работата на частната лаборатория на фирма „Евролаб 2011“ на границата с Турция преди седмица, след като държавата обяви договора за наем с нея за нищожен. Сега пробите се изследват в столицата.

„Опашка от тирове имаше само в началото, когато прехвърлихме дейността. В момента почти няма. Това е граничен контролнопропускателен пункт, съответно там не може да има хаос. Всеки камион във всяка една секунда се знае къде се намира, процесите следват един след друг. Информацията, че е настанал хаос, е несъстоятелна. Пробите, които се носят в София, са много малко. Това е една малка част от дейността и се използва, за да се създаде усещането, че ние не знаем какво правим“, убеден е Христанов.

Относно заплахата, която е получил още на 6 януари, той обясни, че е сезирал органите и е предал всички необходими документи. 

„Казаха да не се занимаваме с пункта, иначе ще има война. Служителите на границата също биват постоянно заплашвани. Последното е, че след две седмици „те“ се връщат, тогава ще видим, с нас ще се саморазправят. Предстои да разберем какво означава това“, каза зам.-министърът.

По думите му има още няколко такива случая на заплахи, при които се следва едни и същ модел – приятели се обаждат и казват: „да знаеш, че трябва да се пазиш” или „предупредиха ме да ти предам”. 

„В медиите се тиражира, че това е една малка фирма, която извършва регламентирана дейност там. В същото време тези постоянни атаки срещу нас както на лично ниво, така и на място по отношение на операциите издават нещо по-голямо”, категоричен е Христанов.