На последното заседание на парламентарната Комисия по превенция и противодействие на корупцията се изясниха редица „подробности” от сагата с граничния контрол на вносните храни на ГКПП „Капитан Андреево”, които обаче породиха още толкова нови въпроси. 

Гласувайте: Ковид помощта ще ви даде ли глътка въздух?

Собственикът на фирмата, обект на скандала -„Евролаб 2011”, присъстваше в качеството си на жалбоподател, чуха се коренно противоположни законови основания от страна на държавата и на конкретното частно лице, а в процеса на разговора не от друг, а от коалиционния партньор на правителството – „Има такъв народ”, бе поискана оставката на директора на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) проф. Христо Даскалов.

Трудно бе да се определи границата „вярно – невярно” в твърденията и логиката на политическите реакции, но ето какво разбрахме ние от продължилата няколко часа открита част на заседанието.

„Подробностите”

Първо, стана ясно, обратно на тиражираното в медийното пространство, че фирмата „Евролаб 2011”, въпреки годината в името си, функционира по-малко от една година (от 12.10 2021 г.).

Друга фирма е била монополист на контрола през въпросните 10 години, за които управляващите говорят. В същото време собственикът на „Евролаб 2011” Васил Димитров е бил служител в предходната фирма, но по негови думи не познавал нейните собственици и нямал нищо общо с тях. Не стана ясно и откъде е дошъл капиталът на фирмата на Димитров, с който той е стартирал бизнеса си и как така, хем не познава предшествениците му на ГКПП-то, хем използва тяхната материална база за лаборатория. Той твърди, че фирмата му няма констатирани нарушения, включително при проверките от НАП.

Важно уточнение е, че след изтичането на 10-годишния договор на предишната фирма, по времето на служебното правителство, е открита конкурсна процедура за отдаване под наем на пограничните площи (около 2000 кв./метра) на БАБХ. Явяват се двама кандидати със сходни предложения, от които „Евролаб 2011” печели с оферта за 10 000 лв. наем месечно.

Проф. Даскалов потвърди, че въпросният договор с фирмата от 31.12.2021 г., е в противовес със заповед на министър Иванов „ от 22 декември, спираща подписването на всякакви договори, които не са по Закона на обществените поръчки” и е подписан от тогавашния зам.-изпълнителен директор Николай Роснев, нямащ вече правомощията да прави това. Документът е входиран в 10:26 часа в последния ден на годината, след като проф. Даскалов над час вече е бил встъпил в длъжност. Притеснение буди и факта, че не е спазен срока за обжалване на резултатите от конкурсната процедура, като договор е подписан в деня на приключването ѝ. 

Интересно е, че по думите на изпълнителния директор на Агенцията той е разбрал за това съвсем скоро, но защо тогава Роснев остава негов заместник до момента на шумната акция на ГКПП „Капитан Андреево”, с личното посещение на премиера Петков през април, питаха депутати от опозицията, но и от управляващото мнозинство. Не стана ясно и дали прокуратурата е сезирана за това, както и какви ще са последствията за нарушителите.

Разбра се също така, че неправомерният договор, публично изтъкван досега като основание за старт на акциите, е само за отдаване под наем на помещения публично-държавна собственост и не касае някаква специална оторизация на фирмата от държавата да извършва фитосанитарния, здравния и ветеринарния контрол на границата. Докато скандалът в общественото пространство е за лабораторните анализи на ключовия внос, то „грешният договор”за наем продължава да се изпълнява.

Какво всъщност прави „Евролаб 2011”? Оказва се, че фирмата е оператор, имащ договор с над 700 турски, европейски и други фирми, за съпорт по товаро-разтоварните и документални дейности на търговците, влизащи от ГКПП „Капитан Андреево”. В същото време тя е и акредитирана лаборатория, която изследва пробите от стоката на тези търговци. Държавата, в лицето на БАБХ, няма претенции към нейната операторска дейност, но е преценила, че по сигурно и изгодно на страната е държавната лаборатория да тества храните. На 17 май със Заповед на изпълнителния директор на Агенцията се определя, че само Националната референтна лаборатория „Централна лаборатория по химични изпитвания и контрол“ (ЦЛХИК) има право да извършва тези анализи по официалния контрол.

Сблъсъкът

От 1 април стартира масова кампания спрямо моята фирма, за да ми се изземе бизнеса. Нямам констатирани нарушения, но заповедта на проф. Даскалов реално автоматично спира работата ми. Сега аз съм само статист в наетите от мен площи”, оплака се Димитров и обвини директора на БАБХ, че превишава правомощията си: „Дейността по разтоварване на камионите, която БАБХ извършва, се вменява с решение на Парламента, а не на директора на Агенцията. Цените пък се определят с решение на Министерския съвет", добави Димитров, като каза, че е получил обаждане от олигарх, който искал да му купи бизнеса.

В отговор проф. Даскалов се позова на Регламент 620 на ЕС, който казва, че граничният контрол на всяка една държава е вменен на компетентните органи на държавата. В дадения случаи компетентния орган е БАБХ. „Заповедите, които аз съм подписал, са ми вменени като задължения”, заяви той и добави:

Конфликт на интереси е, когато операторът, представляващ турските интереси, изпълнява дейности, които са право на компетентния орган на държавата, говорим за дейности като фитосанитарния, здравния и ветеринарносанитарния контрол, те са дадени само и единствено на нас.”

Спор имаше и относно кои цени са по-високи– на държавата или на частната фирма. „До 1800 лв. може да бъде закръглена сумата на камион преди ние да влезем там. Мястото на операторите, които да опосредстват дейността, е запазено, никой не оспорва тази дейност на фирмата …Ние (бел.ред. БАБХ) можем ежегодно да вкарваме над 50 млн. лв. в българския държавен бюджет”, завърши по темата проф. Даскалов.

Депутатите питаха и какви са разходите на държавата по тази дейност освен приходите, който за няколко дни са 371 хил. лв. На този въпрос отговори зам.-министърът на земеделието Иван Христанов, който заяви, че не може да посочи конкретни суми, но ще предостави нужната информация скоро.

Какво следва?

На заседанието не стана съвсем ясно какво е било и защо е било досега, кой е виновен, какви са законовите основания за едно или друго действие или бездействие, но пък бяха отправени заявки от Христанов какво ще става с граничния контрол на храните оттук насетне. Ето какво каза той:

Когато имаме толкова важен пункт, ние трябва да предложим мерки на държавата, които съответстват на степента на рисковете. Този анализ не е бил направен при предходните ръководители на БАБХ. Какво правим ако утре на този оператор просто му омръзне да се занимава с този бизнес и го прекрати? 

Следва да направим това, което е необходимо. Ще свикаме възможно най-скоро Съвета за граничен контрол, на който да бъде иницииран нов процес за установяване на по-добър граничен контрол. Той ще обхване работата на агенциите и министерствата, имащи отношение към целия граничен контрол не само на този пункт.

За нас е абсолютно необяснимо защо през последните 10 години се отдават всички помещения на агенцията на „Капитан Андреево” отвъд необходимите 30-40-50 кв./м. Очевидно е, че това блокира възможността на държавата да демократизира процеса и да позволи и на други лаборатории, на други оператори да извършват дейност там. 

Управлението на граничните територии се извършва от Агенция „Митници” и от Главна дирекция „Гранична полиция”, БАБХ не е крайна инстанция. Доколкото ми е известно, всички предходни договори, включително този, не са съгласувани с другите органи, ние ще положим усилия в бъдеще да има пълно съгласуване”.