Може ли приложение да гарантира устойчивостта на селските стопанства? Да, възможно е, дори приложението е вече факт. Фермер.БГ разговаря с Валентин Опферман от Генерална дирекция Земеделие в Европейския комитет (ЕК), който представи за първи път инструмента, по време на Четвъртата AgriOutlook конференция в Брюксел. 
 
 
"Инструментът за устойчивост на фермите за хранителни вещества (FaST) е част от новоприетите предложения на ЕК относно Общата селскостопанска политика (ОСП) 2021-2027. Инструментът ще бъде предоставен на страните-членки на ЕС, а оттам държавите членки ще го разпространят до всички бенефициенти на ОСП. Това ще гарантира устойчивост от фермата, ще оптимизира използването и прилагането на хранителни продукти, водещи до екологични и икономически ползи. И не на последно място ще засили процеса по опростяване и цифровизация", коментира Опферман. 
 
Амбициите на приложението са още да подобри екологичното функциониране на сектора, да намали изтичането на емисии и да запази качеството на почвите. 
 
"Освен всичко това приложението има икономически и агрономически смисъл, защото ще се бори със свръх използването на торове, както и с недостатъчното им използване", добави Опферман. 
 
По думите му всички правни изисквания по отношение на прилагането на хранителните вещества автоматично ще се интегрират в приложението, така че стопанина не е необходимо да се притеснява затова какви са изискванията и ограниченията за неговия парцел. Той ще получава ясна и точна препоръка и инструкции. 
 
"Инструментът ще скъсява и комуникационната дистанция с разплащателни агенции, министерство, консултанти. От него ще може да се прави директна заявка за директните плащания, ще могат да се използват геотехнически снимки на полето, което действа като доказателство за спазване на стандартите и дори може да редуцира проверките на място", разясни експертът. 
 
Опферман добави, че модулната структура на инструмента дава възможност за интегриране на допълнителни приложения за напояване, за оползотворяване на почвите и т.н. 
 
Но като цяло опростяването на административните задачи на земеделските стопани е вторият основен двигател на идеята. Съответно въвеждане на данни ще бъде намалено до минимум, а дублирането на информация няма да се допуска. 
 
В заключение Опферман добави: 
 
"Ползите са далеч само от икономическите и екологичните опростява живота на стопанина като му дава ясни и точни съвети. Разбира се, ние няма да задължим стопаните да ползват нашата разработка. Но вниманието трябва да се насочи към дребните и средни стопани, които не използват никакви инструменти и приложения. Аз самият дори съм един от тях".
 
Приложението е разработено от ЕК, безплатно е за страните-членки и за бенефициентите и ще бъде достъпно след 2020 г.
 

Следете темата и на cap4us.fermer.bg