Инспекцията по труда в Монтана започна масови проверки на земеделските производители в областта. Специалистите ще проследяват използването на еднодневните договори.
 
С настъпването на пролетта стартира резитбата на овошките и лозята. Земеделците имат нужда от много работна ръка за тази дейност. 
 
При наемането на част от хората може да бъдат използвани еднодневните трудови договори, поясни директорът на ОИТ Димитър Петров, цитиран от Монт-прес. По думите му, фермерите често коментират, че тези документи ги затрудняват. Ако може да се говори за някаква сложност, тя произтича от факта, че е необходима попълването им и декларирането им в приходната администрация ежедневно. Вероятно част от стопаните искат да няма никакви договори, но това няма как да стане, допълни той.
 
През миналата година трудовите инспектори глобиха земеделци, които наеха работници за бране на грозде без трудови договори, припомни директорът. Търсят се начини за облекчаване на процедурата по използването на еднодневните договори, като се въвеждат по електронен път, каза още Димитър Петров.