Малинопроизводителите непрекъснато се стремят да въвеждат иновации в стопанствата си. Представяме ви поредната новост – технология за отглеждане на био малини на висока леха с полиетиленово мулчиращо фолио.
 
 
„Направих първото си насаждение по тази технология през 2007 г. на две полета. Първото е от 35 дка малини, сорт Микер, а второто – 85 дка малини, сорт Херетич. Открих, че ползите са многобройни, като по-лесно регулиране на броя растения на линеен метър, по-ранно встъпване в плододаване, по-добро предпазване от болести и неприятели и други“, коментира Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я) за Фермер.БГ.
 
Снимка: БАМ-Я
 
По думите му днес ползите от технология са още по-измерими и то в икономически аспект. Мулчиращото фолио редуцира с над 50% тежките и скъпи операции като окопаване и плевене, но редуцира и осезаемо използването на вода.
 
„След многобройни дебати, недоверие и песимизъм чак след 10 години науката реши да повтори експеримента и реултата бе златен медал на АГРА за "Единствената технология в Европа за отглеждане на био малини на висока леха с мулчиращо фолио"“, заключи Петков.