За първа година отглеждаме индустриален коноп на около 50 дка. Проблемът е, че нашите площи са в землището на село Къртожабене, което в на 3–4 км от града. Всеки, който мине, снима и праща като донос в полицията, жалва се производител от Плевен за Агри.БГ.

Кооперация в Ямболско се връща към кориандъра и нахута

След подадени над 50 жалби и посещение от две патрулки, фермерът е доказал правата си, като им е показал разрешителните, издадени му от Министерството на земеделието.

„Тук е много строг контролът при производството на семена, етикиране, чувалиране. Този контрол се упражнява от Изпълнителна агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС). Разрешителното се издава лично от министъра на земеделието“, обяснява фермерът.

Той се притеснява, че не всички хора са наясно, че това е индустриален коноп, който няма нищо общо с канабиса. 

„Индустриалният коноп е за семепроизводство, дори не е за медицински цели, защото в България не е разрешено. Тетрахидроканабинолът (ТНС) в него е под 0,02%. Съдържа още канабидиол (CBD), който се използва за лечебни цели и лекува много болести. България губи милиони левове от индустрия, на която не се дава шанс, заради зле написан закон, а вероятно и от неразбиране“, убеден е земеделецът.

Той лично е все още скептично настроен, докато не види резултатите. Проблем е, че много малко хора в България знаят технологията на отглеждането му.

„Ние го сяхме на пролет в редова сеитба със сеялка за пролетници. Проблемът е, че са много малки дупките на дисковете и се задръстват, така сеитбата не става равномерна. Идеята беше да минем и да окопаем, но не успяхме да го направим заради многото дъждове“, коментира земеделецът.

По негови наблюдения индустриалният коноп обича много вода, микро- и макроелементи. В момента е около 3 м висок. Третирал е само с един почвен хербицид след сеитбата. 

„Жъни се с комбайн, нас ни интересува само семето. Хубавото при конопа е, че позволява да бъде 5-годишна монокултура. Тоест жънеш, чистиш площта и пак сееш. И така няколко години подред. Не се иска сеитбообращение“, обяснява плевенчанинът. 

Той вече има сключен договор със западна фирма за изкупуване на семето. 

„Ходихме на международни изложения в Чехия и видяхме, че сме много назад. Навсякъде законодателството е либерално относно медицинския коноп, само при нас законите са тълкувателни. На конопена основа се произвеждат лекарства, кремове, хранителни добавки. В строителната индустрия също е широко приложим“, споделя земеделецът.

Освен индустриален коноп той традиционно отглежда зърнено-житни култури. Специално за слънчогледа определя тази година като много добра и очаква по-висок добив от миналогодишния.

„В началото имаше проблем със системната мана във всички слънчогледи в Северна България. Годината като цяло върви добре за слънчогледа. Никакъв проблем нямаме с градушките, 2/3 от Плевенска област е защитена с противоградна система. И проливни дъждове не сме имали“, оптимист е производителят.