Индонезийски инвестиционен фонд заяви своя интерес за производство на биомаса у нас. Това стана ясно в рамките на провела се среща с Областния Управител на Сливен Марин Кавръков и господата Румен Калчев – мениджър проекти на PT Asset Project Management Indonesia и инж. Георги Петков – управител на инженерингово дружество Inos.

 

В заседателната зала на Областната администрация в Сливен, представителите на Индонезойския инвестиционен фонд бяха заинтригувани от идеята да инвестират в нов реактор на биомаса за ТЕЦ Сливен, както и в изграждането на завод за битови отпадъци. Те увериха за проявен интерес от страна на индонезийски и японски инвеститори към Сливен и гарантираха следваща среща, на която ще бъдат подготвени с конкретни предложения от страна на чуждите компании, вкл. в сферата на екологията.

 

В началото на тази година министър Мирослав Найденов обяви, че развитието на бизнеса с биомаса става приоритет. По думите на министъра "Приключваме с фотосоларите и вятърните паркове. Голям е интересът към биомасата от горите. Една-трета от територията на България е гори. Това е голям ресурс за възобновяеми енергоизточници, голям ресурс за възобновяема енергия от дървесина."

 

 

Това, което можем да добиваме от биомасата в горите, е равно на това, което произвеждаме в ядрената си централа в момента. Можем да добиваме два пъти повече, отколкото добиваме в момента, уточни той. Залагаме на развитието на енергия от биомаса. В България все още няма такива инсталации, в момента първата се създава в Европоле. Енергията е евтина и е единствената, при която има когенерация. Малките бизнеси имат интерес да инвестират в биоенергия.

 

 

Ако използваме санитарната сеч, която годишно отпада, ще можем да добиваме енергия равна на тази в АЕЦ „Козлодуй” за една година. Тази енергия ще бъде евтина. Ще създава работни места за добив на дървесина и за обработването й. Това ще доведе до развитие на инфраструктурата в горите. Това е ресурс, който не използваме в момента и е страхотна ниша, каза още министърът. Той посочи също, че има търсене на енергийни култури и техният брой всяка година се увеличава. Всеки от производителите в България трябва да прецени. Не ги съветвам да залагат на енергийни култури, а на конвенционални.

 

биомаса от дървесина