В началото на юни ще направим всички окончателни, изравнителни плащания по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) за Кампания 2019. Това съобщи Васил Грудев, изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ), в ексклузивно интервю за Агри.БГ.

Индикативен график 2020 за директните плащания по дати в аванс

За сравнение през миналата година окончателното плащане е било по-рано – на 23 май. Тогава Фонда преведе близо 76 млн. лв. на 57 977 земеделски стопани.

„Тази година СЕПП сме я фиксирали в периода 1–5 юни. Тук имаме една седмица след миналогодишния график и това се дължи на разпределението на плащанията по другите схеми във времето, тъй като амбицията ни е всички други схеми да бъдат дръпнати като плащания възможно най-скоро“, обясни Васил Грудев. 

Още на 16 декември миналата година фермерите получиха основната част от плащанията за единица площ. Тогава близо 635 млн. лева потекоха по сметките на 56 524 фермери, а индикативната ставка бе изчислена на 191,45 лв./хектар. 

Окончателната ставка по СЕПП за Кампания 2019 ще бъде определена със заповед на министъра на земеделието, храните и горите. Документът ще бъде издаден след актуализирането на слой „Площи, допустими за подпомагане“. Това ще стане след като се разгледат възраженията, които земеделските стопани подаваха до 13 декември. 

ДФЗ: „За Кампания 2019 г. общият бюджет за подпомагане по СЕПП е в размер на 741 млн. лв.“

Според изпълнителния директор на Разплащателната агенция изравнителното плащане по СЕПП няма да закъснее съществено.

„Като добавим по-ранно плащане на СПП и на зелените плащания, считаме, че това напълно ще удовлетвори желанията на бранша. Иначе е въпрос на седмица, но тъй като разчетите ни са доста точни, всичко е свързано и с възможностите и натовареността на администрацията“, уточни Васил Грудев.

От него читателите на Агри.БГ първи научиха, че могат да очакват плащанията по Схемата за преразпределително плащане (СПП) на 23 март, където индикативният бюджет е 109 млн. лева. Зелените плащания пък са планирани за 17 април с бюджет от 467 млн. лева.