Мораториум върху продажбата на земеделската земя е невъзможен, а за комасация е прекалено късно да се говори. Комасация е била възможна в първите години от членството ни в ЕС. Сега имаме реални собственици на земя и комасирането на земя може да стане единствено по доброволен път. Това заяви пред журналисти земеделският министър Димитър Греков, предаде репортер на Фермер.БГ. Според министъра е невъзможно да се говори за мораториум върху продажбата на земя на чужденци предвид договорените условия с Европейската комисия при присъединяването на страната ни към ЕС.

 

Не е възможно сега да се отвори отново главата от присъединителния ни договор, категоричен беше министър Греков. "Но ние ще търсим възможности не за забрана, а за ограничаване на покупката на земя. В този аспект са насочени усилията ни", каза още министърът. Според него няма място за притеснения по отношение на покупката на земя от чужденци. "Каквито и законови разпоредби да бъдат приети, те трябва да са такива, че да не противоречат на основния закон - подписаният от България присъединителен договор за свободно движение на хора и капитали. Категоричен съм, че българските земеделски производители трябва да бъдат спокойни", допълни Греков.

Проф. Греков информира, че в момента се проучва опитът на други европейски държави по оношение на покупко-продажбата на земеделски земи. Според него има модели, които могат да бъдат използвани и в България за ограничаване на продажбата на земя по примера на други европейски държави – като Дания и Унгария, например. В Дания, за да се сдобият желаещите чужденци със земя, те трябва поне 2 години да са се занимавали със земеделие на територията на страната. "По-скоро, обаче, българските собственици на земеделки земя трябва да работят в посока на окрупняването на земята, за да бъде тя ефективно използвана", категоричен е аграрният министър.

 

Той припомни, че земеделската земя у нас е неефективна именно защото е раздробена на малки стопанства. И в този си вид тя не представлява интерес нито за чужденци, нито дори за българските собственици. "Необходим е по-дълъг период от време, в който собствениците да могат по естествен път да окрупнят земята си. Тогава тя ще бъде интересна и за самите тях, а и за чужденци", заяви министърът. По думите му част от този процес е и възстановяването на хиромелиоративната система в България, която е била унищожавана в продължение на много години. "Държавата трябва да инвестира в напоителните системи и затова един от основните приоритети в нашата работа е не само възстановяването на хидромелиоративните съоръжения, но и създаването на цялостна пътна карта за движението на водата там, където е необходимо, за да имаме по-голямо плодородие", допълни Греков.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!