Земеделските производители в Свищовски регион са в готовност да излязат на простести заради промените в ЗДДС заяви пред агенция Фокус, Игнат Ангелов, председател на Съюза на земеделските кооперации „Дунав 2000” – Свищов. Според него, производителите са готови да защитават интересите си като кажат на правителството, че не може да се отнася по такъв начин към проблемите на земеделието. „Всички земеделски кооперации в Свищовски регион имат ведомствени бензиностанции. Дори, когато преди три години беше въведено изискването за измервателните уреди, някои от кооперациите си купиха такива устройства за по 10-12 хил. лв. Отмениха ги, тогава и сега отново ги въвеждат. Защо?”, пита Ангелов.

 

Наредбата по прилагане на член 118 от Закона за ДДС за оборудване на ведомствените бензиностанции с касови апарати и нивомери няма да бъде обнародвана докато не се постигне консенсус със земеделските производители. Това е уверил финансовият министър Владислав Горанов земеделските браншови организации на среща в петък, съобщи за Фермер.БГ изпълнителният директор на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Наталия Тодорова. Проверките на НАП и Агенция Митници във ведомствените бензиностанции, въпреки всичко продължават, като в протоколите, които се издават се записва, че производителите са длъжни да приведат бензиностанциите си в съответствие със Закона до 30 календарни дни.

 

Според Игнат Ангелов това, което „дразни” земеделските производители е, че те са принудени да правят излишни разходи. ''Ведомствената бензиностанция купува горивото от снабдителни фирми, които се занимават с търговия на течни горива. Купува се една цистерна, примерно 5 или 10 тона, плащат се горивото, ДДС-то, горивото, акцизът и как ще се разходва това нещо няма значение. То е платено и е влязло в държавния бюджет, чрез ДДС и акциз. Имало много сигнали, че се извършва продажба. Ако има такива случаи, те са изключение, обясни още председателят на ''Дунав 2000''. Той поясни, че горивото от тези бензиностанции се използва за нуждите на производителите, а не се продава на частни лица. ''Горивото се използва основно за зареждане на техниката. Комбайните работят по един месец в годината, тракторите работят по 120 дни. През останалото време те не се зареждат. До колкото имам информация в момента служителите от тези бензиностанции са на борсата, защото зимата е мъртъв сезон”, добави още Игнат Ангелов.