Цифровизацията, като един цялостен процес, трябва да обхване и пчеларството. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, по време на Международната конференция „Цифровизация в пчеларството: ползи и предизвикателства“, която се провежда днес в София.
 
 
Официални гости на форума са и двама еврокомисари Мария Габриел и Фил Хоган.
 
„Стратегията за цифровизация на земеделието е качена за обществено обсъждане. Пчеларите сами трябва да вземат решение за цифровизацията, по-точно ползването на информация. Това е най-важното нещо, което трябва да се работи. Въпросните блокчейн технологии са доста по-развити в западните страни.  Респективно това води до повишаване конкурентоспособността и до вземане на по-правилни решения. В България имаме какво да надграждаме“, коментира пред журналисти министър Порожанов.
 
 
Той припомни, че пчеларите се стимулират от Пчеларската програма, по която МЗХГ вече е изплатила над 38 млн. лева. 
 
„Отделно през последните 5 години имаме допълнително подпомагане по de minimis, което е общо изплатено до момента над 15 млн. лева“, добави земеделският министър.
 
 
[news]
Въпреки това недоволството на производителите не стихва.
 
„Аз не съм чул земеделски производител да каже, че му стигат отпуснатите субсидии. Всичко е много относително, от гледна точка на това кой, как си гледа пчелите; кой, какъв добив прави. Не мога да не кажа, че имаме и пчелари, които не си гледат правилно пчелите. Имаме и въведени кошери без пчелни семейства, като собствениците се опитват да кандидатстват за подпомагане с тях. Този, който гледа правилно пчелите си, прави качествен мед, той може да вземе цена“, категоричен е Порожанов.
 
Ако отворим темата за броя на пчелните семейства и за произведеното количество мед, това, което се отчита не е това, което би следвало да бъде от гледна точка на едно рентабилно производство, изведе като извод ресорният министър.
 
„Имаме над 780 хил. пчелни семейства. Техният брой се запазва, леко се увеличава, което означава, че независимо от проблемите в сектора, това е един подсектор, който има своето място.
 
Имаме съвсем леко уедряване. Не може да кажем, че това е едро производство. През последните години средното стопанство се е увеличило от 49 пчелни семейства на един стопанин, до 64. Това значи, че не говорим за едри, крупни производители, а за стабилизиране на стопанствата“, заключи министър Румен Порожанов.