От сектор „Плодове и зеленчуци“ искат да получат държавна помощ, подобна на тази, която предстои да бъде нотифицирана всеки момент за мобилни мандри и кланици, която да им даде възможност да купят мобилни инсталации, каза за Фермер.БГ  председателят на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я) Божидар Петков. 
 
 
Трите вида инсталации, полезни за производителите на плодове и зеленчуци и за които ще настояват да получат държавна помощ са инсталация за директни сокове, инсталация за сушене на плодове и инсталация за замразявана или охлаждане на ягодоплодни, обясни Петков. 
 
„Това ще даде възможност на колегите да пренасят продукцията си без тя да се развали, защото има камиончета, които се използват, но те не могат да замразят или да охладят продукцията, а могат само да поддържат температурата, на която е“, добави той. 
 
Мобилните инсталации са с капацитет между един и три тона. 
 
Снимка: die-mobile-obstpresse.de
 
Една от тези инсталации струва между 50 000 и 70 000 евро, като от сектора казват, че искат да получат тази държавна помощ при същите условия, каквито са прецизирани и при помощта за мобилни кланици и мандри, а именно – 50% от инвестицията да се поеме от страна на държавата. 
 
От сектора подготвят писмо до министър Порожанов с конкретното си искане и то да бъде включено в нотификацията до ЕК за мандрите и кланиците. 
Ако това не стане, те все пак ще настояват за отделна нотификация, посочи Петков.